Eens in de zoveel tijd vinden er in Club Ziggo in Amsterdam showcases van meestal pas beginnende bands of artiesten plaats. Deze showcases worden dan opgenomen voor Ziggo Live. Deze avond waren dat de Nederlandse band Moss, de Deense band Go Go Berlin, en zangeres Rina Mushonga.

Rina Mushonga mocht met haar band de avond beginnen. Ze bracht onlangs haar debuutalbum uit: ‘The Wild, The Wilderness’. De oorspronkelijk uit Zimbabwe afkomstige zangeres combineert meerdere stijlen met elkaar. Ze noemde zelf Bon Iver, Kate Bush, Paul Simon en The National als inspiratiebronnen. Dus dat kan niet anders dan een vrij breed muzikaal palet opleveren. Rina Mushonga heeft het duidelijk naar haar zin op het podium. En dat komt vanaf het eerste nummer ‘All My Ships’ ook over op de zaal. Haar stem doet vrij veel denken aan Skin van Skunk Anansie. Terwijl haar band er een Vampire Weekend achtige vibe aan lijkt te geven. Stuk voor stuk zijn het pakkende songs die ze speelt van haar debuutalbum. En voor we het wisten waren de 3 kwartier alweer voorbij waarin ze haar volledige album speelde. Een sterk begin van de avond.

De Deense rockband Go Go Berlin kwamen onlangs met hun debuutalbum ‘New Gold’. En zeggen geïnspireerd te zijn door 70’s rock als Aerosmith, The Doors, The Clash en Led Zeppelin, en iets recenter The Strokes en Kings of Leon. Ze zien er dan ook uit alsof ze zo uit de jaren ’70 zijn gestapt. Al denkt één persoon in het publiek daar anders over die ze sprekend vond lijken op de jongens uit Maaskantje. Als de jongens van Go Go Berlin het podium opkomen zijn ze zo aan het stuiteren dat je bij jezelf gaat afvragen of ze ADHD hebben. Over-de-top is het eerste wat in je gedachten opkomt bij de opener ‘Gimme Your’. Maar kort daarna weten ze toch het publiek in te pakken. Want door de interactie van frontman Christian Vium met de zaal (en de camera’s van Ziggo Live) krijgt hij het toch voor elkaar om de aandacht volledig op hem gevestigd te krijgen. En dat werkt toch zo aanstekelijk dat je jezelf daar moeilijk tegen kunt verzetten. En muzikaal zit het goed voor elkaar. Zelfs wanneer Christian Vium een klein stukje van ‘Personal Jesus’ van Depeche Mode er tussendoor improviseert. De zaal is om. Is deze band al geboekt voor Lowlands?

Als laatste band mogen de heren van Moss het optreden verzorgen. In februari verscheen van Moss het derde album ‘We Both Know The Rest Is Noise’. Dus het grootste gedeelte van hun set bevat nummers van dat album. En daarnaast komen er nog wat oudere nummers voorbij als ‘I apologise (Dear Simon)’ en ‘I Like the Chemistry’. Muzikaal zit het goed in elkaar. Maar er lijkt tijdens het grootste gedeelte van het optreden weinig speelplezier van de band af te lezen. Pas tegen het einde komt er iets van spontaniteit van de band af. Maar toch valt dit na de vorige twee optredens een beetje tegen.

Foto’s: Armelle van Helden

 

Deel: