KingOfTheWorld-KOTWKing Of The World bestaat uit vier gelouterde muzikanten (gitarist Erwin Java, drummer Fokke de Jong, bassist Ruud Weber en toetsenist Govert van der Kolm) die hun sporen in de muziekwereld reeds lang en dik hebben verdiend. Niet geheel verwonderlijk dus dat het sinds de oprichting (begin 2012) snel opwaarts is gegaan met deze Nederlandse blues, rhythm & rootsband. Het in 2013 uitgebrachte debuut album “Cant Go Home” werd zeer lovend ontvangen bij zowel de Nederlandse, Belgische als Duitse pers. Naast optredens op de Nationale TV bij o.a. Pauw & Witteman stonden ze op festivals als R&B Night Groningen, Bluesrockfestival Tegelen, Highlands Festival en Ribs & Blues. Tijdens de uitreiking van de Dutch Blues Awards sleepten ze maar liefst vijf van de zeven awards (beste bluesgitarist, bluesdrummer, bluesbassist, bluestoetsenist en bluesband) in de wacht en verwierf zich daarmee een plek waar niemand omheen kan!

Vers van de pers is het tweede album met de titel “KOTW’ dat uit elf zelfgeschreven nummers bestaat. Er wordt rustig gestart met “Fool No More”, waarna het tempo wordt opgeschroefd met “Someway, Somehowe”. Qua stijl vliegt het album alle kanten op en wordt Slow-Blues (If You Want To Leave), New-Orleans-stijl (Get Up And Go en Doctor Doctor) tot zelfs Rockblues (Money Means Trouble) onder handen genomen. Een van mijn favoriete nummers van het album is het uptempo “Messing With My Mind”. Wat een superlekker nummer. Schitterend is ook het toetje, de niet op het hoesje vermelde puntgave cover “I Shall Be Released” van Bob Dylan. Echt top!

En het mag gezegd worden. De bandleden van King Of The World zijn topmuzikanten die hun vak als geen ander verstaan, en dat is dan ook te horen op deze schijf, die zowel muzikaal als vocaal gezien een waar genot is. Naast het heerlijke hammond spel van Govert van der Kolm, steelt Erwin Java de show met mooie gitaarsolo’s. De ritmetandem bestaande uit drummer Fokke de Jong en bassist Ruud Weber (die ook uitstekend de zang voor zijn rekening neemt) is soepel en doeltreffend in de begeleiding. Kortom een juweeltje die met enige regelmaat in onze cd speler zal vertoeven! (8/10) (Eigen beheer)

Deel: