Al maanden keken de Brabantse fans er naar uit: ‘Live in Concert IX’ van Frans Bauer in Het Muziekgebouw te Eindhoven. Afgelopen vrijdag, 28 maart, stond Bauer hier dan ook met de Holland Showband. Het beloofde een mooie avond te worden, want na het succes van de theatertour in 2012-2013 werd er besloten er nog een aantal concerten aan te plakken in binnen- én buitenland. Van oktober 2013 tot en met maart 2014 deed Bauer dan ook nog 25 theaters aan met zijn ‘Live In Concert IX’. Eindhoven was de laatste in dit rijtje en het was dan ook de afsluiting van de concertreeks met in totaal meer dan 70 concerten.

Wanneer de deuren van de zaal opengingen druppelde het publiek langzaam binnen. Opvallend veel echte fans die voor hun held kwamen. Gehuld in T-shirts met foto’s van hun idool en met fan-sjaals en cadeau’s nemen ze plaats op de voor hen gereserveerde stoelen. Maar ook vriendengroepen of dochters met moeders schuiven aan. De muziek galmt al lekker door de zaal en de sfeer zit er, voor de show überhaupt al begonnen is, al goed in. We zien van alles gebeuren, maar het wachten is toch echt op Frans Bauer. Welbekend als dé zanger van het Nederlandse lied, maar wellicht kunnen we in deze show nog meer verwachten dan alleen de gezellige en bekende meezingers…

De lichten gaan uit, de spot gaat aan en al zingend komt Frans het podium opgelopen. Joelend wordt hij onthaald door het publiek. Naast de hits, waaronder ‘Vive la Frans’, ‘Doe Nou Niet’ en ‘Als Sterren Aan De Hemel Staan’ stonden ook de door Frans geschreven nieuwe liedjes centraal. Hij zong ook enkele nummers die nog niet eerder zijn verschenen. Mede-Brabander René Schuurmans mocht tijdens de gehele concertreeks telkens een gastoptreden geven. De twee mannen lijken overigens wel de perfecte combi, beiden goedlachs en gezegend met been heerlijke stem.

Frans Bauer zorgde er tijdens deze ‘Live in Concert IX’ voor dat, net als bij zijn voorgangers, een onderhoudend avondvullend programma met natuurlijk een lach, een traan, gezelligheid, maar bovenal veel feest werd aangeboden. Zoals is te lezen in de voorankondiging van het concert; “Laat de boel de boel … de zorgen zijn voor morgen! Geniet van de avondvullende show, van de meervoudige benoemde positiefste Nederlander, Frans Bauer”. En dat klopt dan ook helemaal, hij laat het dak eraf gaan met zijn vele hits en een traan over de wangen rollen met zijn nummers die ook een bijzondere betekenis hebben. Een vakman is het, professioneel en toch echt zo gewoon gebleven. Wat een show zette hij neer; na meer dan 70 show in de tournee komt hij met evenveel plezier het podium op.

Wat tijdens de show en na afloop opvalt, na al die hits, jarenlange bekendheid en een nogal imposante carrière, is Frans nog steeds de Frans die hij altijd is geweest, altijd even vriendelijk en toegankelijk. Tijdens het concert worden de fans met cadeau’s een voor een het podium op gelaten voor een (foto-)momentje met Bauer en ook na afloop gaat hij met iedereen op de foto, maakt een praatje of geeft ze een knuffel. Dit alles zorgt ervoor dat niet alleen de fans, maar gewoon het gehele publiek, een te gekke avond heeft gehad.

Deze concertreeks is met dit concert tot zijn einde gekomen, maar niet getreurd: Frans liet tijdens het concert weten dat er weer leuke, nieuwe plannen in het vooruitzicht zitten.

Deel: