Het South by Southwest (SXSW) festival wordt sinds 1987, jaarlijks in Austin (Texas) gehouden. Het festival staat in het teken van trends in de technologie, film en popmuziek. In 3Doc: SXSW – De toekomstmuziek van 2014 wordt een sfeerimpressie gegeven van de afgelopen editie. Austin (Texas) verandert eens per jaar in één groot festivalterrein. Het allround festival South by Southwest strijkt er dan neer. Zowel techneuten, filmliefhebbers en muziekfanaten zijn welkom. De VPRO doet verslag van het festival en laat in In 3Doc: SXSW – De toekomstmuziek van 2014 sfeerbeelden, concerten en interviews zien.

1500 bands
Het SXSW-festival begon als een muziekfestival. Maar sinds 1994 dompelde het zich om tot een allround festival. Muziek neemt nog steeds een centrale rol in, er treden gemiddeld zo’n 1500 bands op. Daarnaast worden er films vertoond en zijn er seminars over technologische ontwikkelingen.

Zwart randje
Ondanks dat het SXSW-festival normaal gesproken een viering is van kennis, muziek en film kreeg de bijeenkomst dit jaar een zwarte randje. Een dronken automobilist reed in op een menigte mensen. Dit voorval kostte twee personen het leven en er vielen 23 gewonden bij het ongeluk.

3Doc: SXSW – De toekomstmuziek van 2014, 21:30 – 22:25 uur, Nederland 3

Deel: