Het vierde studioalbum van Stream of Passion, A War of Our Own, is geheel via crowdfunding tot stand gekomen: binnen twee weken was het geld bijeen. A War of Our Own is opgenomen in de Sandlane Studio’s, befaamd om opnames van drum- en strijkpartijen. Deze studio is een omgebouwde oude timmerloods en inmiddels van alle gemakken voorzien. Maar daar komen we niet voor, ik ga in de studio luisteren naar het album!

Het album laat het karakteristieke geluid horen van Stream of Passion: Mexicaanse passie, melodieus en symfonisch. Wat A War of Our Own meer heeft dan de vorige  albums is het intense, strijdbare en progressieve geluid. Ieder bandlid krijgt daarnaast meerdere keren een solo of samenspel, wat erg krachtig is en zorgt voor een diversiteit aan songs. Die diversiteit vind je ook in de nummers zelfs. De liedjes hebben de kracht van een waterval: van hoge hoogte naar stille, intense dieptes die momenten van rust en bezinning creëren zoals bijvoorbeeld bij For You, en via de Escheriaanse waterval weer terug naar die hoge hoogte, en soms zelfs nog hoger (Out of the Darkness).

Drie nummers op het album blijven mij bij: The Curse, Autophobia en Don’t let Go. Deze laatste bezorgde me medio september vorig jaar tijdens de akoestische set in de Spiegelbar Tivoli al kippenvel, en nu weer. Het begin associeer ik met hartkloppingen, en het stukje waar Marcela in het Spaans vertellend zingt, geeft me een brok in de keel. Veel nummers beginnen met geweldige pianoklanken, zoals het intieme Secrets, waar de tweestemmigheid van Marcela en Johan mooi tot zijn recht komt. Secrets is geïnspireerd op de strijd van Marja, een 3-jarig meisje die vorig jaar gestorven is aan een agressieve en zeldzame vorm van kinderkanker. De opbouw van Earthquake is geweldig: eerst piano, dan achtereenvolgens de toevoeging van drums, zang en gitaren. Qua zang doet deze song me erg denken aan The Curse, maar dan met stevig gitaarwerk aan het begin. Al met al een album om trots op te zijn, en het vaarwel van de platenmaatschappij heeft de creativiteit goed gedaan!

’s Middags mag ik nog aanwezig zijn bij een akoestische set die live opgenomen wordt. Violist Ben Mathot van Ayreon sluit aan voor twee sets van 4 nummers: A War of Our Own, Delirio, Don’t let Go en een soort, volgens een lachende Marcela, Buena-Vista-uitvoering van The Curse. Gaaf om mee te maken!

Nieuwsgierig naar het album A War of Our Own? 8 Maart speelt Stream of Passion een try-out show in De Peppel in Zeist, met songs van het nieuwe album en songs van eerdere albums. Op 18 april is de albumpresentatie in Bibelot, Dordrecht. Dan hoor je het gehele album.

Deel: