Op vrijdag 7 maart geeft de creatieve duizendpoot Alexander van Popta een concert op het podium van de Doelen in Rotterdam. De drukbezette pianist, componist en producer, onder meer bekend als artistiek leider van het populaire crossover-agglomeraat Re:Freshed Orchestra, presenteert die avond eigen composities en improvisaties.

Met Re:Freshed Orchestra tourde Van Popta in 2013 langs zo ongeveer ieder denkbaar muziekfestival in Nederland, met als hoogtepunten Eurosonic Noorderslag, North Sea Jazz Festival en de Uitmarkt. De groep werd daarmee een van de succesvolste live acts van het jaar. Daarnaast maakt de voormalige CODARTS -jazzstudent deel uit van de dampende afrobeat-formatie KOFFIE; hij is de vaste compagnon van de flamboyante zangeres Ntjam Rosie en hij speelt een paar keer per maand in de North Sea Jazz Club met huisband The Fresh Cuts. Zijn cv staat verder bol van de nationale en internationale namen met wie hij samenwerkte zoals Gregory Porter, Benjamin Herman, Pete Philly, Metropole Orkest, Shirma Rouse, Magos Herrera en vele anderen.

Eer
Hoewel de veelzijdige Van Popta zijn talent inmiddels liet zien en horen op diverse buitenlandse podia, variërend van Frankrijk tot Turkije en van Thailand tot China, is het voor hem heel bijzonder om in het legendarische Rotterdamse concertgebouw te mogen spelen. Tijdens een kort interview vertelt de 27-jarige muzikant: “Optreden in de Doelen beschouw ik als een enorme eer. Het is fantastisch om te ervaren dat de organisatie me zo verwelkomt en steunt. Toen ik net aan het naastgelegen conservatorium in Rotterdam studeerde, zag ik een concert in de Doelen als een goal. Destijds was dat nog onwerkelijk, en nu is het dan opeens zover. Na al het moois dat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt, wordt ook dit weer een avond waar ik met veel plezier naar uitkijk!”

Op de Rotterdamse bühne neemt Alexander het publiek mee op reis door zijn eigen werk. Over het repertoire en zijn begeleiders licht de pianist toe: “Een standard daargelaten, concentreer ik me tijdens het concert op mijn instrumentale composities die ik de afgelopen jaren schreef. Ik hou ontzettend veel van het creëren, en componeren is in mijn liefde voor muziek een favoriet onderdeel. Drummer Tuur Moens en bassist Hendrik Vanattenhoven begeleiden me die avond. Tuur speel ik mee samen bij Ntjam Rosie en Hendrik ken ik vanuit mijn tijd dat we op het podium stonden met Maria Mendes . Overigens komen er in de loop van het jaar meer soloconcerten aan, maar die zullen voornamelijk draaien om mijn band Shrimp Beer, samen met gitarist en Edison-winnaar Reinier Baas, bassist Thomas Pol en drummer Jamie Peet.”

Plannen
Naast zijn komende solo-optredens staat er voor Van Popta ook dit jaar weer genoeg werk voor de deur in de studio. Eén project is al af en ziet in maart het licht: “Ik ben voor diverse artiesten aan het werk, maar kortgeleden heb ik het nieuwe album van Ming’s Pretty Heroes geproduceerd. De cd komt op 7 maart uit en ik ben er ontzettend blij mee. Momenteel zit ik met Re:Freshed Orchestra in de studio voor een nieuwe release die eind mei moet uitkomen. Daarnaast ben ik met Ntjam Rosie aan het schrijven voor haar nieuwe album en met KOFFIE heb ik een reeks festivaloptredens voor de boeg.”

Ondanks een stevig gevulde agenda, houdt de energieke muzikant zijn collega-muzikanten nauwlettend in de gaten. Hij steekt zijn lof niet onder stoelen of banken en geeft een aantal tips om naar uit te kijken: “Binnenkort brengt Miguel O’Red zijn eerste single uit en ik vermoed dat die het goed gaat doen. Met hem heeft Nederland er een waardige nieuwe popzanger bij. Verder ben ik heel benieuwd naar nieuw werk van Secret Rendezvous. Hun single Raise Your Flag is een voorbode van iets moois. Ook Jett Rebel verwacht ik veel van als ik de liveshow en presentatie zie. En natuurlijk Pink Oculus, met wie ik samenwerk in Re:Freshed Orchestra. Wat zij doet is zo vooruitstrevend. Ik ben ontzettend trots op mijn zus!”

Informatie
Tickets voor het optreden van Alexander van Popta kosten 15,00 euro en bestel je via de website van de Doelen. Het concert vindt plaats in de Eduard Flipse Zaal. De aanvang is 20:30 uur en de deuren gaan om 19:30 uur open. Na afloop is er een meet & greet met Van Popta. Voorafgaand en na het concert wordt de sfeer muzikaal opgeluisterd door dj’s en producers Nelson & Djosa. De avond wordt gehost door Radio 6 presentator Winfried Baijens.

Foto (c) Wim Barzilay

Deel: