De uit Melbourne afkomstige Vance Joy (James Keogh) was op 18 februari 2014 in Nederland, om na Australië en Amerika ook Europese harten te gaan veroveren. De voormalig tuinman behaalde in eigen land met het nummer “Riptide”, de eerste plek in de “2013 Tripple J Hottest 100”, de lijst met 100 meest populaire songs van 2013 in Australië.
Vance Joy trad op in de kleine zaal bovenin de Paradiso, voor een intiem optreden. De uitverkochte zaal was een zeer geschikte plek voor de gevoelige folkliedjes die warm aan doen en was vooral gevuld met jonge mensen.

Het optreden voelde voor mij een beetje ongemakkelijk aan in het begin, alsof zanger James Keogh nog wat onzeker was. De band startte met een rustig nummer en dus keek het publiek in stilte toe. Om het ijs wat te breken maakte James wat grapjes en dat leek te werken. Na wat nummers en grapjes (hij houdt van onze grachten, die hebben ze niet in Australië, en zo vroeg hij zich af of we niet bang waren om erin te vallen) vergat hij ook nog eens zijn tekst aan het begin van een van de nummers. Dat leek het publiek niets uit te maken, hij had de zaal inmiddels voor zich gewonnen en kwam dus hierbij opnieuw weg met een grapje. Het publiek genoot zichtbaar, iedereen was enthousiast.

Het geklets van James was tevens een mooie opvulling voor het programma, wat aan de korte kant was (ongeveer 45 min) gezien de heren alleen nog maar een EP hebben uitgebracht en het eerste album nog moet komen. Duidelijk was dat niet alle nummers even bekend waren, maar dat is ook logisch wanneer je nog maar net in Europa komt kijken en het mocht de pret niet drukken.

Voor de laatste twee nummers werd de ukelele erbij gepakt tot blijdschap van het publiek, dat blijkbaar uit keek naar het tokkelende geluid van de kleine gitaar. Het nummer “Riptide”, wellicht het meest bekende of in ieder geval het meest geliefde nummer, werd als laatste gespeeld en iedereen in de zaal zong uit volle borst mee. Het publiek was lekker los en hoopte op meer. Maar na het nummer bedankte James iedereen, nodigde uit voor een biertje na afloop en de band vertrok van het podium.
Iedereen wachtte in spanning af, zou er nog een toegift komen? Misschien nog een laatste nummer? Maar de band kwam niet meer op het podium terug, omdat ze simpelweg niet meer nummers hebben.

Een knus optreden van Vance Joy en al lijken ze zelf nog aan het succes te moeten wennen, is dit volgens mij nog maar het begin. Gelukkig is de band bezig met hun debuutalbum en komen ze eind dit jaar (zoals nu gepland) weer terug naar Europa.

Deel: