Documentaire van Morgan Neville over achtergrondzangers en -zangeressen: de anonieme stemmen die de muziek van popsterren extra glans geven, maar zelf altijd in de schaduw staan, op een paar meter van de echte roem. Darlene Love, Merry Clayton, Lisa Fischer, Judith Hill: onbewust kennen we hun stemmen, maar de artiesten zelf zijn doorgaans nobele onbekenden. In deze documentaire doen een aantal achtergrondzangers en -zangeressen een boekje open over hun bestaan in de slagschaduw van de grote namen die ze begeleiden.

Het is een verhaal over passie en liefde voor muziek, maar ook over misbruik, plagiaat en miskenning. Onder meer Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Mick Jagger en Sting spreken hun bewondering uit voor de mensen die hun stem en hun carriere ondergeschikt maken aan die van anderen. Met archiefbeelden van grote namen en hun ‘backing vocalists’, in diverse genres en periodes uit de geschiedenis van de popmuziek. Deze documentaire is genomineerd voor een Oscar (uitreiking op 2 maart).

Headliners – Twenty Feet from Stardom, 22:45 – 00:15 uur, Canvas

Deel: