Op dit moment staat ze in de Nederlandse theaters met haar nieuwe theatershow: Willeke Alberti. De hoeveelste show het is, weet ze niet. Willeke denkt nooit in getallen, of in leeftijden. Het is haar nieuwste show en de mooiste tot nu toe. Dat is wat telt! Ze gelooft in het credo van een van haar favoriete liedjes: je moet zeilen op de wind van vandaag. En dat doet ze….

We vroegen haar wat deze show anders maakt dan haar vorige theaterprogramma’s. Willeke twijfelt geen seconde: “Voor mijn nieuwe programma heb ik samen met mijn regisseur Arie Cupé een selectie gemaakt van de liedjes uit mijn repertoire die voor mij persoonlijk het meeste betekenen. Dat zijn stuk voor stuk nummers die verbonden zijn met een dierbaar persoon, een belangrijke gebeurtenis of een mooie herinnering.” En herinneringen heeft ze zelf natuurlijk aan haar vader, haar grote voorbeeld, Willy Alberti, “Mijn vader zong al ‘Mijn leven is een lied’ en dat geldt zeker ook voor mijn leven. Heel veel van wat ik heb meegemaakt is verbonden aan liedjes uit mijn loopbaan.” Die loopbaan is inmiddels al heel lang en omvangrijk. Willeke heeft talloze hits en hoogtepunten meegemaakt. “Dit concert bestaat niet uit een opsomming van de nummers die iedereen van mij kent. Uiteraard komen er ook een aantal van de hits voorbij, maar dan gebracht op een andere manier en altijd gekoppeld aan een persoonlijk verhaal”, verklaart Willeke, “Daardoor blijven die liedjes voor mijzelf en ook voor het publiek toch steeds fris en nieuw, zonder dat ze hun oorspronkelijke emotie verliezen.”

De titel van het programma is ‘Zolang er maar liefde is’, een titel die natuurlijk niet zomaar is gekozen. “Liefde is het allermooiste en het allerbelangrijkste dat er is. Ik sluit de show af met het liedje “Liefde” van mijn vader. Een regel daarin zegt: liefde is de bron waaruit alles ontstaat. Zo zie ik dat ook! Alles wat mooi is in het leven komt voort uit liefde. Liefde tussen partners, ouders en kinderen, vrienden. Liefde kent vele vormen en gezichten, maar het is altijd mooi. Al die schakeringen zijn terug te vinden in de liedjes die ik hier zing. Van uitbundig en blij tot melancholiek en droevig. Allemaal kanten van dat ene kleine maar machtige begrip.”

Voor een show een keuze maken uit een repertoire is voor de meeste artiesten moeilijk, zeker als je repertoire zo omvangrijk is als dat van Willeke. Willeke twijfelt, “Ja en nee. Ik heb in de afgelopen halve eeuw natuurlijk heel veel liedjes opgenomen. Sommige kan ik me amper nog herinneren of zijn nu gedateerd en andere zijn nog even sprankelend als toen ik ze opnam of in de loop van de jaren alleen maar mooier geworden. Ik ben niet iemand die veel en graag terugkijkt. Ik leef in het hier en nu. Natuurlijk is mijn verleden me dierbaar; het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Sterker nog: er is niets wat ik zou willen veranderen of waar ik spijt van heb. Maar ik sta er niet vaak of graag bij stil. Daarvoor is het heden te belangrijk”, bevat de zangeres. “Ik zing tijdens mijn concerten vaak het liedje ‘Je moet zeilen op de wind van vandaag’, die tekst zegt eigenlijk alles: je leeft nu, dus maak er het beste en het mooiste van!” En dat ‘nu’ van Willeke Alberti is behoorlijk druk!

Willeke leeft al op bij het woord drukte alleen al: “Ja; heerlijk toch! Ik heb net een seizoen met 150 uitverkochte voorstellingen van De Jantjes achter de rug. Die rol van Na Druppel vond ik heerlijk om te spelen. Even echt terug naar mijn Amsterdamse roots. Deze zomer heb ik opnames gemaakt voor een sinterklaasfilm en een theaterspektakel in Alkmaar gedaan. Toen de voorbereidingen voor deze nieuwe theatershow en tussendoor snel nog even naar Kroatië voor tv-opnames met Jan Smit. Tja, oma heeft het hartstikke druk! En na dit seizoen komen De Jantjes weer terug in een reprise. Daar verheug ik me nu al op!”, lacht ze.

nee, Willeke is voorlopig nog niet uitgezongen… Willeke schudt haar hoofd, “Als het aan mij ligt niet. Ik voel me heerlijk en ik hou nog altijd erg veel van mijn vak en van de contacten met de mensen in het publiek die het me brengt. Zie je, komen we toch weer uit op liefde. Zolang die er is, blijf ik voor de mensen zingen. Met heel mijn hart!” En zo besluiten we een prettig gesprek over liefde, muziek, maar vooral over liefde.

Deel: