Dat Stromae razend populair is op het moment, is niet meer onder stoelen of banken te schuiven. De ene hit na de andere bestormt de top 50 en op ieder radiostation worden zijn nummers helemaal grijs gedraaid. Op scholen worden in de Franse les zelfs zijn teksten gebruikt om leerlingen beter deze taal van de liefde te begrijpen. Stromae, wiens echte naam Paul van Haver is, wordt zelfs vergeleken met chansonniers als Jacques Brel en Edith Piaf. Op dit moment doet hij een Europese tour en met 2 uitverkochte shows in Nederland kan wel worden aangetoond dat de Nederlanders deze Rwandese Belg in hun armen hebben gesloten.

Vrijdagavond 24 januari, in een bomvolle Effenaar staat 1200 man met spanning te wachten tot Maestro Paul van Haver het podium zal gaan beklimmen. Als het iets na half 9 dan eindelijk zover is, wordt meteen de toon van de avond gezet met een animatie van Stromae die een avontuur beleeft. Verder is nog niets te zien, alleen de projectie op het scherm, dat samen met een bijzonder lichtplan, meteen een bepaalde sfeer creeërt. Als dan in silhouet Stromae ineens in het midden staat, gaat het publiek uit zijn dak en kan het feest beginnen. Want een feest gaat het worden, dat is één ding wat zeker is.

Meteen bij het eerste nummer (Ta Fête) wordt duidelijk dat Stromae niet alleen een meester in tekstschrijven is, maar ook muzikaal getalenteerd is. Bij meerdere nummers speelt hij met de band mee, wat het tot een bijzonder optreden maakt.

Het gebruik van animaties en licht-en geluidseffecten maakt het optreden multidimensionaal, het gebruik van een wit scherm, met daarop projecties waarmee Stromae ‘speelt’, maakt het optreden nog interessanter dan het al is. Want al snel is duidelijk dat Stromae alleen al op zijn charisma en performance makkelijk het hele optreden zou kunnen dragen, zonder enige poespas. Hij heeft veel interactie met het publiek, maakt veel grapjes en het lijkt alsof het allemaal niet is ingestudeerd.

Zo zijn er bijvoorbeeld, voordat het nummer ‘Tous les Memes’ begint, de lessen van Stromae. Waarin een bepaald instrument wordt geïntroduceerd, waarna het publiek een bepaald ritme(Tataa) moet laten horen. Dit zorgt voor hilarische momenten, waarbij zelfs Stromae moeite heeft bij de show te blijven. De zaal ligt meerdere keren tijdens het optreden in een deuk, evenals de band. Tijdens deze ‘lessen van Stromae’, verkleedt de zanger zich deels als vrouw, zoals ook te zien is in de videoclip ‘Tous les Memes’.

Wat het optreden extra bijzonder maakt zijn de vele dansjes die de zanger laat zien, weer zo’n talent van dit meesterbrein. Het hele optreden is zó goed doordacht, bijna briljant, maar het verveelt nooit en lijkt geen moment een routineklusje te worden. Het is juist interessant en vermakelijk. Stromae is een ras entertainer met briljante teksten.

Enige kritische noot is toch wel de net wat te lange stiltes tussen de nummers door, het loopt net niet vloeiend genoeg in elkaar over waardoor het publiek stil valt, dit is soms wel eens storend. Hier zou de zanger nog beter aan kunnen werken.

Tijdens zijn grote hit ‘Formidable’ zingt het publiek luidkeels mee, en Stromae lijkt helemaal op te gaan in dit nummer, zoals al eerder opviel tijdens optredens bij 3fm en RTL Late Night. Tijdens dit nummer zijn er verschillende vrouwen die snikkend voelen wat de zanger bedoelt met zijn teksten, want daar is hij goed in, recht naar het hart zingen.

In 2010 maakte de zanger al furore met het zomernummer ‘Alors on Dance’, waarmee hij Europa kennis liet maken met de typische muziek die al jaren in Frankrijk een hit is. Tijdens het optreden werd deze hit een mash-up met verschillende nummers uit de jaren ’90, waardoor het poppodium even werd omgetoverd tot ware danszaal.

Dat Stromae een briljante liedschrijver, een ras entertainer maar ook een perfectionist is, is in alle mogelijke manieren te merken tijdens het optreden, alles is tot in de puntjes goed uitgedacht en verzorgd, over de kleding, de projecties en het licht en geluid is nagedacht. Het is echt een weerspiegeling van zijn manier van denken, en dat maakt het een prachtoptreden. Benieuwd hoever zijn populariteit zal stijgen de komende jaren.

Deel: