Eindeloos, de voorstelling over zelfdoding met daarin Marit van Bohemen, Diana Dobbelman en Geert Hoes gaat opnieuw de theaters in. Regisseur Johan Verheij en de cast hebben met elkaar de voorstelling overgenomen van de failliete producent en brengen deze nu opnieuw in het theater. Eindeloos ging in première op 17 oktober 2013 in de Leidse Schouwburg, maar nog geen maand later trok de producent abrupt de stekker uit de voorstelling. Tegenvallende verkoopcijfers en ‘de huidige tijdgeest waarin mensen niet zitten te wachten op moeilijke onderwerpen’ waren de boosdoener aldus de producent. Cast, creatives en crew hebben nu besloten zelf de voorstelling opnieuw in het theater te brengen.

Regisseur Johan Verheij: ‘Dankzij de inzet en flexibele opstelling van iedereen die meewerkt aan de voorstelling, staat Eindeloos in januari opnieuw op de planken. Met de voorstellingen in januari hopen we theater en publiek opnieuw warm te krijgen voor de voorstelling en zo in het seizoen 2014-2015 volop te kunnen spelen.’ Actrice Marit van Bohemen: ‘In de paar voorstellingen die we speelden, hebben we al zoveel positieve reacties gehad van mensen die blij waren dat dit thema uit de taboesfeer werd getrokken. Daarbij is het een pracht van een voorstelling, die konden we niet zomaar verloren laten gaan. Dus stappen we hier allemaal voor eigen rekening en risico in.’ Nieuw in de cast is Ilse Heuse, zij vervangt Manouk van der Meulen, die terug is naar haar huidige woonplaats in Zweden. Job Bovelander wordt vervangen door Johan Verheij.

De castleden en regisseur hebben de voorstelling overgenomen uit de failliete boedel van de oude producent en ondergebracht in een nieuwe stichting. Johan Verheij: ‘Met een aantal acteurs uit de huidige productie richten we een nieuwe stichting op, Eindeloos Theaterwerk. Geen productiehuis, maar wel betekenisvol theater, door acteurs en creatives gebracht.’ In de voorstellingen van Eindeloos begin 2014 werken alle betrokkenen belangeloos mee.

Leden van het comité van aanbeveling van Eindeloos, Renate Dorrestein Viktor Staudt, zijn blij dat de voorstelling doorgaat. Staudt: ‘Durven te praten over psychische problemen en zelfdoding is het begin van het vinden van een oplossing. Eindeloos is het eerste Nederlandse toneelstuk dat de impact hiervan op aangrijpend overtuigende wijze op de planken brengt. En daarmee tot onderwerp van gesprek maakt. Daarom moet Eindeloos doorgaan.’

Foto (c) Andy Doornheim

Deel: