Drie dagen lang zag het zwart van de mensen rond de Effenaar in Eindhoven. De metalfan kon zijn hart ophalen afgelopen weekend tijdens de Eindhoven Metal Meeting (EMM). Dit jaar was er zelfs een extra dag aan vastgeplakt waardoor de metalhead nog meer kon genieten van bier, bands en vrienden. Want dat is bijna het belangrijkste aspect van dit metalfestival: de gezelligheid. Wij hebben per dag de drie beste acts voor jullie op een rijtje gezet:

Donderdag

1. Accept: Bij binnenkomst staat er een man wild te dansen op de muziek van de band, ik dacht in eerste instantie dat het een losgeslagen fan was die het podium had beklommen, een paar seconden later word me duidelijk dat het ging om frontman Mark Tornillo. Dat beeld tekende precies het gehele optreden, want dat de band over energie en enthousiasme bevat, is al vrij snel duidelijk. De heavy metal muziek van de band gaat er in als gesneden koek en het publiek is door het dolle heen.

2. Death Angel: Meermaals liet de zanger blijken hoe blij en dankbaar hij is met de grote schare trouwe fans die de band in Nederland heeft. Eindhoven noemde hij ook wel zijn ‘home far away from home‘. De band gaat al jaren mee, maar maakt nog steeds nieuw materiaal, dat te horen is tijdens dit optreden, afgewisseld met de gouwe ouwe hits van de band. Het publiek is uitzinnig en dat heeft invloed op het enthousiasme van de band, die gaandeweg het optreden steeds meer plezier lijkt te hebben.

3. Izegrim: Deze editie van Eindhoven Metal Meeting herbergt een deel van de getalenteerde metalbands die Nederland rijk is. De Zutphense thrash/death metalband Izegrim gaat al jaren mee, maar boekt vooral de afgelopen jaren veel succes. Met een nieuw wapenfeit (Congress of the Insane) op zak, weten ze veel optredens te krijgen en nu is het de beurt aan EMM. Al tijdens de soundcheck wordt duidelijk dat de band er veel zin in heeft, het heeft de grootste lol op het podium en schudt handen en zwaait naar de trouwe fans die vooraan staan. Wanneer de band het eerste nummer inzet is het echter bittere ernst, de band is op dreef en speelt een strakke set. Het publiek oogt echter wat tam, maar zodra Marloes (vocals/bass) de zaal opzweept om nou eindelijk eens een moshpit te starten, gaat het dak er pas echt af.

Vrijdag

1. The Church of Pungent Stench: Het meest memorabele optreden van het weekend, gezien de uitzinnig vrouwelijke fan die het nodig vindt om het podium te betreden en met ontbloot bovenlijf gaat stagediven. Dit wordt onder luid gejuich van het -vooral mannelijk- aanwezige publiek ontvangen, terwijl de band lachend verder speelt. De band die niet meer onder originele naam mag spelen, zet een goede set neer met nog wel de oude, vertrouwde klassiekers die het publiek van de band kent.

2. Tiamat: Waar de line-up op vrijdag vooral blackmetal herbergt, is de rustige metal van Tiamat een verrassende wending. De band komt helaas wat ongeïnspireerd en verveeld over, maar toch is het een prima optreden en even een verademing tussen al het metal-geweld. Helaas lijkt de muziek van de band iets te rustig voor het gros van het publiek, dat langzaam de zaal verlaat.

3. Vomitory: De mannen van Vomitory hebben dan wel weer profijt bij het weglopen van de metalheads bij Tiamat, de kleinere Jagermeister Stage staat bomvol om de band te bewonderen. Iedereen weet namelijk dat dit waarschijnlijk de laatste keer zal zijn dat ze de band live kunnen bewonderen, de band houdt er na 24 jaar mee op. Het optreden is gemoedelijk, de sfeer zit er goed in en het is te merken dat de band geniet van dit laatste optreden. De mensen hebben een hoop lol met publiek en de beveiliging op het podium.

Zaterdag (alleen een top-3 van het middagprogramma)

1. The Monolith Deathcult: Deze Nederlandse mannen gaan al een aantal jaren mee in de metal-wereld en hebben gaandeweg de muziek die ze maakten, telkens een ander tintje weten te geven. De melodieuze metal die ze op dit moment maken, heeft wat weg van de duistere nummers van Rammstein maar is toch heel eigenzinnig. Het is de eerste band van de laatste dag van het festival, maar toch is de metalhead al vroeg wakker, om fris en fruitig van de muziek van The Monolith Deathcult te genieten.

2. Bodyfarm: De kleine zaal van de Effenaar staat bomvol en dat is terecht want deze band is een aanstormend talent. Super strakke show en veel interactie met het publiek. Geen gekke outfits of corpsepaints bij deze band, maar gewoon steengoede muziek, dat is wat Bodyfarm te bieden heeft.

3. Hail of Bullets: Hoogstwaarschijnlijk zullen er na het middagprogramma nog veel leukere en betere bands op de podia hebben gestaan maar over het middagprogramma gezien, krijgt Hail of Bullets toch een eervolle vermelding. De band gaat al heel wat jaren mee en dat is wel te merken, de muzikanten lijken het hele optreden routinematig te werk te gaan, en dat is zonde. Maar dat de band getalenteerd is en weet wat het doet, maakt het bijna goed dat het zo’n routineklusje aan het worden is.

Foto’s (c) Eus Straver:

Foto’s (c) Andrea Beckers:

Deel: