De jongens van The Kik hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze zwaar geïnspireerd zijn door de sixties. De invloeden van de vroege periode van The Beatles en Nederbeat uit de jaren ’60 waren ruimschoots terug te horen in hun debuutalbum ‘Springlevend’ dat vorig jaar verscheen. Hun nieuwe show ‘De Veelste Grote Nederbiet Show’ past dan ook helemaal bij hun. Een programma waarmee ze momenteel langs de Nederlandse clubs touren om een eerbetoon te brengen aan de Nederbeat bands uit de sixties als ZZ & De Maskers en HET. Deze avond staan ze met die show in Tivoli Oudegracht in Utrecht.

Met een geluidsfragment van de bekende inschatting van het tv programma ‘Top Of Flop’ die in 1963 dachten dat The Beatles niets zou worden, begon de show. Een multimedia show met een grote knipoog. Zo blijkt als zanger Dave von Raven er een oude diaprojector erbij pakt. En daarmee op humoristische wijze even wat geschiedenisles geeft over Nederbeat (hoe kan het ook anders). Waarbij de heren dezelfde nummers erbij spelen. Het leuke ervan is dat het niet de meest voor de hand liggende nummers zijn, maar vaak obscure of vergeten singletjes. Zoals ‘Die Spreken Zullen Wijzen’ van Jop Pannekoek, en ‘Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan’ van The Clungels. Zelfs van Boudewijn de Groot weten ze nog een minder bekend nummer te pakken: ‘Ken Je Dat Land’. Een nederbeat nummer wat op het lijf van The Kik geschreven is. Waarschijnlijk dat ‘Dracula’ van ZZ & De Maskers nog de meest bekende cover van de avond geweest zal zijn.

Zoals aangekondigd nemen ze tijdens deze tournee ook een aantal gasten mee uit de periode die wordt behandeld. Op saxofonist Benjamin Herman na dan. Niet geheel verrassend verschijnt na de pauze Armand op het podium voor het nummer ‘Eén van Hen Ben Ik’. Bij de toegift zou hij later op de avond nog terug komen voor ‘Want Er Is Niemand’ (een oud nummer van hem dat hij vorig jaar met The Kik opnieuw opnam voor hun album), en natuurlijk zijn ene grote hit ‘Ben Ik Te Min’. Een mooi verhaal kwam toen Ronnie Schutte werd aangekondigd. Ooit bekend van Ronnie & De Ronnies met hun hit ‘Beestjes’. De man had hiervoor meer dan 40 jaar niet meer op het podium gezongen. En toen kwamen die jonge gasten van The Kik op zijn pad. ‘Beestjes’ had misschien wel een iets te hoog mee zing gehalte, maar toch had het iets speciaals.

Ze spelen dus voornamelijk covers van andere Nederlandse bands/zangers uit de jaren ’60. Op een enkel nummer na. ‘Simone’ kwam als toegift nadat het veel pratende publiek daar al langer om smeekte.

Gelukkig doen ze deze tournee dit voornamelijk in theaters. Want hoe leuk het ook was in Tivoli; er werd ook duidelijk dat een popzaal met pratende mensen en een theaterprogramma geen soepele combinatie is. Wat niet aan de show zelf ligt. Want ‘De Veelste Grote Nederbiet Show’ is zowel muzikaal als humoristisch gezien zeer de moeite waard.

Foto (c) Frank van ’t Hof

Deel: