Drie jaar geleden stonden de mannen van Vampire Weekend ook al in de Heineken Music Hall. Toen riep Ezra Koenig dat ze weer terug zouden komen als er een nieuw album was. Dinsdag was het dan zo ver. Met het derde album ‘Modern Vampires of the City’ is Vampire Weekend terug van weggeweest.

De Indie Rockband met Afrikaanse invloeden gaat al sinds 2006 mee. In 2008 kwam het debuutalbum ‘Vampire Weekend’ uit met de hit ‘A-Punk’. Sindsdien gaat het goed met Vampire Weekend. Twee jaar later volgde het album ‘Contra’ dat zelfs werd genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Alternative Music Album. Eerder waren ze dit jaar al te zien op het festival De Wereld Draait Buiten en werden ze uitgenodigd om 1 minuut te spelen in De Wereld Draait Door.

Voorprogramma Puggy weet het publiek al enthousiast te krijgen door energieke en aanstekelijke popliedjes te spelen. De bandleden spelen met veel enthousiasme en dat lijkt gewaardeerd te worden door het publiek wat mee zingt en klapt. Niet veel later is het tijd voor Vampire Weekend en wordt het nummer ‘Worst Behaviour’ van Drake als intro ingezet. Hierna komt de band, onder luid gegil van de meisjes vooraan, het podium op en start direct met het nummer ‘Diana Young’. Daarmee is de toon gezet. Vampire Weekend speelt eigenlijk hit na hit. Direct na ‘Diana Young’ worden singles ‘White Sky’ en ‘Cape Cod Kwassa Kwassa’ gespeeld. Ook de singles ‘Unbelievers’, ‘Holiday’ en ‘Cousins’ worden met veel enthousiasme door het publiek ontvangen.

Toch is het die ene monster hit waarmee Vampire Weekend het publiek aan het springen krijgt. Het aanstekelijk ‘A-Punk’ kan iedereen meejoelen. Dit is het nummer dat iedereen kent. Bij het nummer ‘Boston’ (Ladies of Cambrigde), een nummer uit de beginperiode van Vampire Weekend, merk je dat het publiek vooral de hits kent. Het vroegere werk van voor het debuutalbum kent niemand. Na ‘A-Punk’ verslapt het tempo van Vampire Weekend. De nummers worden met meer rust ingezet, zoals ‘Ya Hey’.

En eerlijk is eerlijk, de mannen zijn in bloedvorm vanavond. Ezra Koenig zingt elk nummer loepzuiver, maar het is bassist Chris Baio die de show steelt met zijn enthousiaste danspasjes. Die bloedvorm laat zich vooral zien in het spelen van de muziek. De mannen zijn geen praters en dat zullen ze ook nooit zijn. Toch kent de set een dip aan het einde. Voor het encore eindigt de band met het nummer ‘Obvious Bicycle’ en laat het publiek daarmee met een domper achter.

Als het tijd is om terug te komen voor het encore starten de mannen opnieuw een rustig nummer in, ‘Hannah Hunt’. Op dit moment schreeuwt de set om energie. Gelukkig weet Vampire Weekend met een knal te eindigen door de nummers ‘One’ (Blake’s Got A New Face) en ‘Walcott’.

Door de jaren heen is Vampire Weekend uitgegroeid tot één van de grootste Indie Rock bands van deze generatie. Dat is goed terug te zien in de show van Vampire Weekend. De lichtshow zit goed in elkaar. Ook het decor sluit goed aan op de muziek van de band. De vier zuilen, de barok spiegel met projectie en het bloemen behang zijn van klassieke aard met een moderne twist. Het geheel heeft een huiselijk sfeertje. En ook live geven ze een prima show weg. Vampire Weekend is een band die blijft groeien en over een paar jaar die HMH bomvol gaat krijgen.

Deel: