Vier jaar geleden deed Rotterdammer Niels Eernink samen met zijn vriendin Cordelie Huibregtse vrijwilligerswerk voor de Chinese Operadagen op het Deliplein in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Op dat moment liepen ze al met plannen rond om een eigen ontmoetingsplek te starten. Op het Deliplein dachten ze “Dit en hier zou het wel eens kunnen worden”. Vier jaar later – in mei 2013- openden ze op die plek koffiewaroeng en muziekcafé Kopi Soesoe. In Kopi Soesoe spreek ik met Niels.

“We waren op zoek naar een plek waar mensen op een laagdrempelige manier binnen kunnen lopen en met elkaar de dingen kunnen doen die ze leuk vinden zoals muziek maken of luisteren. We wilden graag een plek creëren waar de muziek heel erg aanwezig is”, aldus Niels als ik hem vraag hoe het idee voor Kopi Soesoe is ontstaan. “Toen we de plek gevonden hadden, deden we navraag bij de gemeente en legden we ons ondernemersplan voor. De gemeente was enthousiast en was bereid deze locatie aan de Sumatraweg beschikbaar te stellen. Uiteindelijk is het concept iets aangepast naar zoals het nu is, namelijk een koffie- en muziekcafé. We richten ons – zoals gezegd- op mensen die graag samenkomen om muziek te maken of er naar te luisteren. We programmeren daarnaast jonge en startende muzikanten een podium.”

Hadden jullie ervaring in de horeca of als ondernemer?
“Nee, van huis uit ben ik civiel ingenieur en Cordelie had ervaring met organiseren van events en bij reisbureaus. Maar ik heb wel – weliswaar op een laag pitje – ervaring als zelfstandig DJ”.

SAMSUNG CAMERA PICTURESEn hoe bevalt het als kersverse ondernemer?
“Heel goed, het beste wat we ooit gedaan hebben. Niet alleen omdat we nu voor onszelf zorgen maar vooral ook omdat we het fijn vinden om voor onze gasten te zorgen. We zeggen wel eens tegen elkaar ‘deze zaak is niet van ons maar van onze mensen’. Het mooiste zou zijn als we er ook van kunnen leven. De tijd die we er samen insteken is het dubbel en dwars waard”

Zoals vermeld ontstonden de eerste plannen in 2009. Toch duurde het nog vier jaar voor de deuren van Kopi Soesoe eindelijk open gingen.
Niels:” We zouden eigenlijk open gaan in 2010. Maar door de financiële crisis en daardoor beperkte middelen bij de gemeente liep de renovatie twee jaar vertraging op”.

Kopi Soesoe richt zich op iedereen die – onder het genot van een kop (exotische) koffie – graag samen muziek maakt of er naar luistert. Ouderwets vinyl staat bij Kopi Soesoe in hoog aanzien. Kopi Soesie draait platen en een pick up met platenkast heeft dan ook een prominente plek achter de bar. Zo kan je op speciale avonden je verhaal vertellen over je eigen favoriete LP en die vervolgens de hele avond laten draaien. “We programmeren daarnaast op ons eigen podium jonge en startende muzikanten. Maar uiteraard kan je bij ons van harte welkom voor het drinken van één van onze special biersoorten van onze bierkaart of andere drankjes en serveren we een lekkere lunch zoals de Tosti Kopi Soesoe” zo vult Niels aan.

Wat zijn jullie plannen voor het komende jaar?
“We willen vooral veel aandacht besteden aan de goede contacten met muzikanten en de verdere invulling van onze programmering”

Als we zeg maar een jaar vooruitkijken, wanneer zijn jullie tevreden?
“Als onze gasten en klanten ons nog steeds weten te vinden om samen inspirerende ideeën te bedenken en uit te voeren. Creativiteit moet hier blijven leven” .

Ik sluit mijn bezoek en ons gesprek af met een verrassende Tosti Kopi Susie met pindakaas, ui en peper en denk ik na over mijn favoriete LP. Boven mij hangt een evenementenladder met een nu al gevarieerde programmering. Voor de komende maand staan onder meer optredens van theatermaakster Nele Mennes , Wooden Saints en Wouter Mol op het programma. Katendrecht is met Kopi Soesoe een stuk dichterbij.

Deel: