De afgelopen maanden is het mooi nieuw initiatief Sin and Soul Tour uit de grond ontsproten: een serie van 8 avondvullende concerten in kerken door geheel Nederland. Vanavond is de première in de Janskerk te Utrecht. Een thuiswedstrijd voor veel muzikanten van de optredende bands La Boutique Fantastique, Knalland, Mannekijn en K.O. Brass.

Vanuit de bus loop ik de regen in en hoor al de eerste klanken van Mannekijn uit de Janskerk komen. En dat door de geluiden van een ander project heen. Want de Janskerk is ook nog onderdeel van Trajectum Lumen, een lichtproject met sensoren die beweging omzetten in geluid. Bij binnenkomst is de kerk sfeervol verlicht met veel kaarsen en waxinelichtjes.

Mannekijn

Het trio Mannekijn bestaat uit violiste Camilla van der Kooij, pianiste Vera Marijt en mezzosopraan Oukje den Hollander. Voor deze tour worden zij op altviool ondersteund door Rani Kumar. Zij zingen Nederlandse songs, een combinatie van bijvoorbeeld. Sonneveld, hedendaagse muziek en eigen nummers. Bij een driestemmig a capella nummer komt het verzoek of iedereen muisstil kan zijn, en dat lukt wonderwel. Tijdens het ombouwen van de set klinken de tonen van Bach door de kerk. Sommige mensen vallen in slaap, zo’n uitwerking kan klassiek immers op het menselijke brein hebben, anderen bewegen door de muziek betoverd mee, in hun eigen wereld.

Knalland

Knalland is een collectief muzikanten uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar onder andere Casper Adrien, Marlon Penn, Tommy Ebben en Sofie Letitre deel van uitmaken. Het leuke van Knalland is dat voor iedereen op het podium een spotlight-moment is. Pop meets klassiek met stemmen van Casper Adrien en Sofie Letitre, maar ook de zang van Annelotte de Graaf en gitaarspel Tommy van Ebben mag er zijn.

Na de pauze begint de tweede helft van deze mooie avond met een vierkoppige zangkwartet, wat even later ook meezingt met La Boutique Fantastique.

La Boutique Fantastique

La Boutique Fantastique bestaat o.a. uit leden van the Kyteman Orchestra en Barockpuppies, en is opgericht door de Rotterdamse producers Tijmen Bergman en Maurits Goossens (tevens dirigent en cellist). Zij laat naast pop en klassiek ook tango en wals horen, bijgestaan door het merendeel blazers van the Kyteman Orchestra, genaamd K.O. Brass. De song I’m a Woman laat een samenwerking zien tussen La Boutique Fantastique en Knalland, met aan het einde van deze song tweestemmige zang van Casper en Sofie, wat erg strak klinkt. Ook komt er swingende Balkanmuziek voorbij, de muziek wordt steeds intenser en ontploft aan het einde zowat.

Deze intense avond doet me denken aan Cross Linx, maar dan in een kerk en naast pop en klassiek ook hier en daar een vleugje Balkanmuziek. Een fantastisch concept met nog 7 kerken en hun bezoekers om in vervoering te brengen.

Deel: