You-Were-The-One-Who-VolunteeredEven lijkt het erop dat de muzikanten van Wooden Saints vergeten zijn dat ze op het podium staan en niet meer in de studio van hun villa Silence du Monde op de Utrechtse Heuvelrug. Zó introvert en gesloten beginnen de tien bandleden de release van hun tweede album ‘You Were The One Who Volunteered’ in de kleine zaal van Paradiso.

Krap twee jaar na hun goed ontvangen debuut ‘I Know Why Your House Is On Fire’ staan ze hier weer, nu misschien wat meer als hechte band en wat minder als muzikaal experiment. Ook de totstandkoming van de plaat is anders dan bij de eersteling. Waren het toen nog Arjen de Bock en Viktor van Woudenberg die samen songs schreven met hulp van gastmuzikanten die later samen Wooden Saints gingen vormen, nu is het album live, zonder repeteren, opgenomen door de gehele band. En dat kan je horen, op de plaat, maar vooral ook live.

Want meer nog dan bij de release van de eerste plaat, staat hier een band die zo goed op elkaar ingespeeld is, dat het een feest is om te horen. Een avond Wooden Saints staat garant voor prachtig geschreven en gearrangeerde liedjes, die in wisselende bezetting worden gespeeld. De ene keer sferisch en ingetogen, zoals bij het eerste nummer ‘Daydreamer’, dan weer meer rockend en dynamisch, zoals ‘Lion on a Leash’ en de nieuwe single ‘What if the parachute won’t hold’. Het klopt allemaal. Dat maakt dat het wisselen van de leadzang per liedje tussen Tessa Douwstra, Chris Kok, en Viktor van Woudenberg, maar nu ook Rutger van Woudenberg, kleur geeft aan het optreden, geen versnippering.

Gaandeweg de avond wordt de band wat losser en opener naar het publiek. Dat is prettig om te zien en belangrijk om de stap te maken naar grotere podia. Want met een paar nummers van het eerste album in de mix, laat Wooden Saints in het kleine Paradiso zien klaar te zijn voor het echte werk. Het zou nog wel eens een warm najaar kunnen worden.

Deel: