De naam Mátyás Pribojszki zegt de meesten van ons misschien niet onmiddellijk. De goede man is dan ook afkomstig uit Hongarije; een land waar geen levendige bluesscene wordt vermoed. Toch is ook daar de blues ‘alive and well’ en Mátyás Pribojszki is een onder zijn internationale collega’s hooggewaardeerde harmonicaspeler, die het podium heeft gedeeld met mensen als Charlie Musselwhite, Bob Margolin, Duke Robillard en Otis Grand om er maar een paar te noemen. Hij maakt al sinds 1994 muziek en heeft in de meeste landen van Europa op diverse festivals gestaan, ook in Nederland.

De band bestaat naast Mátyás uit pianist/organist Erik Kovacs, gitarist Ferenc Szasz, bassist Ervin Eckert en drummer Daniel Molnar. Met dit gezelschap heeft hij zijn vijfde soloalbum “Treat” uitgebracht met twaalf songs, waarvan er zeven van Mátyás zijn en een van Erik Kovacs.

PribojszkiMátyás Treat_cAl met de openingstrack “Zydecole Boogie” geeft hij zijn visitekaartje af en laat hij horen wat hij in huis heeft. Het is een eersteklas harmonicaboogie, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten. Dan volgt de fraaie “Real Good Man”, die ook als single is verschenen. Maar het is niet allemaal blues wat de klok slaat. We horen jazzy songs als het van Bill Withers bekende “Soul Shadows”, rock ’n roll in “My Little Angel” en jumpblues in “She Put A Spell On Me”. Opvallend is de bewerking van “Three Kisses Of Love” van de Bee Gees, die hier als pianoblues wordt uitgevoerd. Andere songs die nog een extra vermelding waard zijn zijn het door Sugarcane Harris en Dewey Terry geschreven “Farmer John” en de door Kovacs geschreven pianoboogie “Goobie Boogie”.

Een prima album van een uitstekende band met goede aanstekelijke muziek. Mátyás Pribojszki is voor mij een ontdekking. Een schande dat ik nooit eerder van hem had gehoord en ik hoop dat hij met “Treat” een grote stap kan doen naar Europese erkenning. Een aanrader. (8/10) (Eigen Productie)

Deel: