Op het briefje dat de cd begeleidde staat dat Billy Thompson met zijn virtuoze gitaarwerk zijn publiek betovert. Mooi, zo’n vermelding, maar als recensent bepaal ik dat natuurlijk zelf wel. Toch? Billy Thompson is iemand die al jaren bezig is en met zo’n beetje iedereen uit de bluesencyclopedie heeft samengespeeld. Daarnaast heeft hij de muziek verzorgd voor musicals en theaterproducties. Als je dat leest is het logisch dat hij sinds zijn debuutalbum uit 1994 nu pas zijn vijfde album ‘Friend’ heeft uitgebracht.

De naam van het album is niet slecht gekozen, want met al die musici met wie hij heeftBilly Thompson gespeeld heeft hij voldoende vrienden overgehouden die hem een handje wilden helpen. Om er een paar te noemen: Bill Payne (Little Feat), Ron Holloway (Warren Haynes, Gil Scott-Heron, Tedeschi Trucks Band), James ‘Hutch’ Hutchinson (Bonnie Raitt, Neville Brothers), Kenny Gradney (Little Feat, Delaney & Bonnie Bramlett) en Mike Finnigan (Jimi Hendrix, Joe Cocker). Van de dertien songs zijn er elf van de hand van Thompson al dan niet samen met Kirsten Trump. Billy Thompson is inderdaad een meer dan uitstekende gitarist en bovendien een behoorlijk goede zanger.

De muziek is zonder meer goed te noemen. Thompson verstaat de kunst aangename songs te schrijven, die goed zijn opgebouwd en gearrangeerd. Het swingt, het rockt en er staan ook wat ballads tussen om wat tot rust te komen. Van de funky opener ‘Soldier Of Misfortune’ tot het sluitstuk, het vlotte ‘While The World’s Winding Down’ blijft de luisteraar geboeid. Mijn persoonlijke favorieten zijn de bluesballad ‘Interlude’ met uitstekende zang en het warme orgelgeluid van Mike Finnigan, ‘Garden’ met geweldige slidegitaar en de ‘Ain’t No Sunshine’ van Bill Withers, die hier een geheel eigen versie krijgt.

Ik heb er altijd moeite mee om iemand een virtuoos te noemen, maar dat Billy Thompson een meer dan uitstekend gitarist is, is boven iedere twijfel verheven. ‘Friend’ is een prachtige en uitgebalanceerde cd met prima songs en voor mij persoonlijk staat hij in mijn top 10 van dit jaar. (8,5/10)(Soul Stew Records)

Deel: