Het Axis Festival in Assen beleeft het weekend van 20, 21 en 22 september zijn tweede lustrum. Axis is een professioneel festival voor theater, muziektheater en dans, waarbij de voorstellingen worden gespeeld op ongebruikelijke, verrassende locaties in en rond de binnenstad. De ondertitel van het festival luidt dan ook ‘Het Podium de Stad’. Voorstellingen zijn er van onder meer Cie. Jeanne Simone (F), ’t Woud Ensemble, Ilse van Kollenburg, Nanna Tieman, Het Houten Huis, Ensemble Leporello (B) en Compagnie Marius (B).

In het nieuwe theater De Nieuwe Kolk worden op locatie vijf voorstellingen gespeeld in het kader van het Nederland-Rusland Jaar. Drie van die voorstellingen worden speciaal voor het Axis Festival ontwikkeld. Zo maakt Jack Nieborg, de artistiek leider van het Shakespearetheater in Diever, een voorstelling gebaseerd op het werk van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms, theatergroep De Lege Ruimte werkt aan een collagevoorstelling met teksten van Anton Tsjechov en jongerentheatergroep NiznO bewerkte een Russisch sprookje tot familievoorstelling.

Het dansgezelschap Woest is dit jaar artist in residence. De groep werkt een week lang voor het festival aan de straattheatervoorstelling ‘Leaving Normal’. Tijdens het festivalweekend speelt Woest een aantal try-outs. De voorstelling ‘Ik Vertrek Monologen’ is een coproductie van Axis en Loods13, een nieuwe jongerentheaterwerkplaats in Drenthe. Zes jongeren vertellen waarom zij uit Drenthe willen vertrekken. De monologen worden gespeeld in leegstaande winkelpanden.

Het stadspark de Gouverneurstuin is het kloppend hart van het festival met drie dagen lang live muziek. Hier zijn ook de horeca en de kaartverkoop gesitueerd. Verder is er vrijwel doorlopend live muziek, met optredens van negen bands waaronder Tangerine, The Tight Ropes en Songdog (Wales).

Deel: