Deze week leidt de zoektocht naar Musical Fruit met de letter ‘O’ ons naar onverwachte bands en nummers. Dat de bewuste fruitsoort ‘Orange’ voor de hand ligt, dat mag duidelijk zijn. Dat je van een ‘orange’ ook sap kunt persen is ook niets nieuws. Maar wat het muzikaal oplevert is ronduit grappig. Lees onderstaande tekst maar eens en probeer tijdens het lezen alvast te achterhalen van welke band deze niet al te hoogdravende songtekst is:

“Orange juice,
Just thinkin bout that orange orange juice
orange juice,
just thinkin bout that orange orange juice

Some peeps
say orange juice is yellow
but I say
orange juice is mellow
with a li’l more orange
in that orange orange juice

Orange juice,
Just thinkin bout that orange orange juice,
orange juice,
just thinkin bout that orange orange juice

Some peeps,
say orange juice is yucky
but I say
orange juice is lucky
with a li’l more spunk
in that orange orange juice

Orange juice,
just thinkin bout that orange orange juice,
orange juice,
just thinkin bout that orange orange ju-u-u-u-uice.”

Nou? Enig idee? Als we het niet zelf onderzocht zouden hebben hadden ook wij nooit verwacht dat dit een nummer is van een band die al jarenlang bovenin meedoet in de Top 100 Aller Tijden… Deep Purple!

Dan was daar de Filipijnse band ‘Orange and Lemons’, opgericht in 1999 met als grootste bron van inspiratie The Beatles, The Smiths en The Cure. Oorspronkelijk heette de band ‘Oranges and Lemons’, niet wetend dat dit een bekend Engels kinderliedje is, en ook nog eens de titel van een album van een andere bekende band: XTC. ‘Orange and Lemons’ combineerde retrorock met alternatieve rock en had vanaf 2006 een paar hits die echter buiten de Filipijnen niet echt aansloegen.

Wie zich lid van ‘The Family’ mag noemen weet dat hun band, ‘New Model Army’, niet mag ontbreken in deze column. New Model Army komt uit Bradford, Engeland. Ze maken rock, punk, folkrock en postpunk en dat doen ze goed. ‘The Family’ is de naam van de wereldwijde schare hondstrouwe fans, opgebouwd vanaf het eerste concert in Bradford op 23 oktober 1980. Eén van de bekende nummers van New Model Army is ‘Orange Tree Roads’.

Nog een stukje verder terug in de tijd. Peter Sarstedt werd geboren in Delhi op 12 december 1941 en hij had in juni 1969 een hit met ‘Frozen Orance Juice’. Uiteraard denken de kenners als het om de “oudjes” gaat aan ‘Orange Blossom Special’ van Johnny Cash, maar dat ging over een trein waarin zijn liefje zat. In 1967 had ook Pink Floyd een appeltje te schillen met de sinaasappel in ‘Apples and Oranges’, de derde single die ze uitbrachten in het Verenigd Koninkrijk. Het nummer werd geschreven en gezongen door Syd Barrett. En wie écht zijn klassiekers kent denkt vast ook aan de welbekende opera van Sergei Prokofiev: ‘The Love For Three Oranges’, ook wel in het Frans opgevoerd als ‘L’amour des trois oranges’. Deze satirische opera werd voor het eerst opgevoerd in het Auditorium Theatre in Chicago op 30 december 1921.

Laten we besluiten met een recentere band. ‘The Oranges Band’ begon in 2000 als indierockband uit Baltimore, en werd getekend door het label dat oorspronkelijk ook Green Day onderdak bood: Lookout! Records. De eerste EP, ‘The Five Dollars EP’ kwam nog uit op het Morphius label en het vele touren daarna en de lof die werd geoogst resulteerde in een deal met Lookout! In 2004 werd een compilatiealbum uitgbracht, wederom door Morphius, met nummers van de eerdergenoemde EP én van de niet meer verkrijgbare EP ‘900 Miles Of Fucking Hell’. In 2008 kwam het derde album ‘The Oranges Band Are Invisible’ uit, en dat zou zomaar eens waarheid kunnen worden…

Wie na al deze sinaasappels nog niet genoeg heeft kan ik met een brede glimlach wijzen op de YouTube-hit ‘The Annoying Orange’ die niets met muziek, maar alles met humor te maken heeft…

orange

Deel: