Maxazine heeft de eer om als eerste muziekmagazine in de Benelux een exclusief interview te kunnen publiceren met de progressieve gitaarvirtuoos Matt Stevens, tevens lid van de progband ‘The Fierce And The Dead’ (TFATD). Matt staat bekend om zijn gitaarspel met de vele ‘loops’. Volgens het ‘Acoustic Magazine UK’ is hij een “One man guitar orchestra”. Een kennismaking met een bijzonder gepassioneerde muzikant.

“Wie is Matt Stevens en wie zijn TFATD, en waarom zou men naar jullie moeten luisteren?

“Tja, ik doe solo ‘gitaarstukken’ en TFATD is de band waarin ik ook gitaar speel. Verder heb ik nog wat andere activiteiten en verschillende projecten. Waarom je zou moeten luisteren? Ik zeg niet dat je moet luisteren, maar ik hoop natuurlijk wel dat er iets is van wat wij/ik doe(n) dat je aanspreekt. We proberen dingen, pakken iets nieuws op, we proberen progressief te zijn op een manier die wij voorstaan, zonder daarbij alleen terug te vallen op retro progrock-onzin. We leven niet meer in de zeventiger jaren.”

“Kortgeleden heb je een platencontract getekend bij Esoteric Recordings, niet de eerste de beste. TFATD tekende bij Bad Elephant Music. Is er een reden dat jullie niet bij dezelfde maatschappij zitten? Komt dat door de verschillen in stijl of probeer je je solo-carriëre op een afstand van TFATD te houden? En waarom hebben jullie je überhaupt aan een label verbonden?”

“Ik ben niet TFATD, ik ben Matt Stevens. TFATD is een band waarvan ik toevallig deel uitmaak. Ik neem dit soort beslissingen niet, ze zijn los van elkaar gemaakt. Ik weet dat beide projecten gelijkenissen vertonen en een publiek delen maar TFATD is een gezamelijk iets en als het om mijn eigen werk gaat neem ik de beslissingen. We hebben ervoor gekozen met een platenlabel in zee te gaan als een experiment, om meer publiek te bereiken en om te werken met mensen die we mogen en respecteren. Ik hoop dat het allemaal goed uitpakt. Ik vind trouwens de mensen van beide labels tof, allemaal vol passie voor muziek.”

tfatd

“Wat of wie is je eigen favoriete band of artiest, en is dat van invloed op je werk?”

“Ik heb bewondering voor Bob Mould (Amerikaans gitarist, zanger en songwriter. Hij werd bekend met de band Hüsker Dü, R.E.) omdat hij zoveel mooie dingen heeft gemaakt, van Hüsker Dü tot Sugar tot zijn solowerk”.

“Hoe lastig is het (afgezien van dit interview) om TFATD en Matt Stevens los te zien van elkaar?”

“Het hangt er vanaf. Qua schrijven is het verschillend of ik met een idee kom óf de band. Ik breng veel ideeën in voor TFATD maar dat doen de anderen ook en vaak zijn mijn hersenspinselen onherkenbaar nadat de rest van de band ze onder handen genomen hebben. TFATD is gewoon een manier om dingen te doen!”

“Welke andere dingen inspireren je?”

“Ik kijk films, lees boeken en denk na. Ik hou van mensen met ideeën zoals Seth Godin (auteur, R.E.) al ben ik het niet altijd met de ideeën eens. Ik denk dat veel originaliteit een kwestie van context is. Verder inspireert de band me, en bands als Trojan Horse en Knifeworld.”

“Hoe overleef je de muziekwereld die toch voornamelijk alleen succesvol is voor mensen met commerciële voordelen, blauwe ogen en blonde haren?”

“Nou, die wereld is niet de mijne. Daar over nadenken heeft geen zin want dat is volledig irrelevant. Die kant van de muziekwereld is alleen entertainment en heeft niets van doen met wat wij willen brengen.”

“Wat is leuker: TFATD of Matt Stevens solo, en waarom?”

“Beiden zijn erg leuk om te doen maar de band is gemakkelijker dan mijn solowerk omdat de druk in de band wordt verdeeld, als ik alleen op het podium sta heb ik alle controle, da’s ook wel weer lekker.”

“Als je zou worden gevraagd om een nummer met een andere artiest te maken, wie zou die artiest dan moeten zijn?”

“Ik werk al met heel veel geweldige mensen maar iets samen met Bob Mould zou geweldig zijn omdat zijn manier van schrijven me écht geïnspireerd heeft.”

“Als er liefhebbers van prog onder een steen hebben geleefd en nog nooit van jullie gehoord hebben, waar zijn jullie dan te vinden?”

“We hebben beiden onze eigen site, dus zoek ons maar op www.mattstevensguitar.com en www.thefierceandthedead.com.”

“Tot slot: Wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten en wat ben ik vergeten te vragen waarvan je vindt dat het absoluut verteld moet worden?”

“Ik ben een paar boeken aan het schrijven en er komt een soloalbum uit begin 2014. Dit jaar nog komt er een album met TFATD dus we hebben het heel druk!”

Naschrift: Ik heb een aantal nummers geluisterd van zowel TFATD als van Matt Stevens. Ik wil iedere liefhebber van progressieve muziek adviseren dit ook te gaan doen. Ik denk namelijk dat ik een interview heb gehad met iemand waarvan de progwereld nog veel gaat horen. Met recht.

Deel: