In deze editie van ‘Musical Fruit’ is het de beurt aan de letter ‘L’. Zuur hoef ik daar niet van te kijken want over bijvoorbeeld een ‘lemon’ is gelukkig wel wat te vinden. Uiteraard erg bekend is die tuin vol citroenen (nee, geen limoenen, dat zijn namelijk ‘limes’), vanwege het liedje van die Duitse band dat in 1991 werd opgericht onder de naam ‘Fool’s Garden’. In 1993 brachten zij hun debuutalbum met de titel ‘Once In A Blue Moon’. Drie jaar daarna hadden ze een wereldhit met het liedje dat ik bedoel: ‘Lemon Tree’. Dat is ook eigenlijk het enige wapenfeit van deze band, na de nodige veranderingen qua bezetting en het verwijderen van de apostrof uit de bandnaam is Fools Garden eigenlijk nog steeds Fool’s Garden. Tijdens live-concerten spelen ze behalve hun eigen muziek veelal covers van The Beatles en The Who, na ‘Lemon Tree’ hebben ze geen hits meer gehad.

The Lemonheads komen uit Amerika. In 1986 begonnen als schoolbandje en in de periode 1992-1997 redelijk populair bij een selecte groep aanhangers. Ze hadden een hit met een nummer waarmee eerder Simon & Garfunkel en later ook Booker T & The MG’s een hit hadden: ‘Mrs. Robinson’, het nummer dat werd geschreven door Paul Simon. Later hadden The Lemonheads nog bescheiden hits met ‘It’s A Shame About Ray’ en ‘Big Gay Heart’.

Verder dan met Led Zeppelin. In Hollywood namen zij in de ‘Mystic Studios’ een nummer op voor de in 1969 uitgekomen LP ‘Led Zeppelin II’. De opnames werden gedaan toen de band bezig was met hun tweede concerttour in de V.S. Het nummer in kwestie heet ‘The Lemon Song’ en staat bol van de seksueel getinte verwijzingen. “Squeeze my lemon til’ the juice runs down my leg” om maar eens wat te noemen. Het overigens muzikaal gezien puike blues-rocknummer werd werd vaak als intro gebruikt om over te gaan in ‘Whole Lotta Love’. Het werd door Jimmy Page in 1999 ook gespeeld toen hij met The Black Crowes tourde. Robert Plant is in zijn muziekvideo ‘In The Mood’ ook in een scene te zien waarin hij een ‘lemon’ in zijn hand heeft, als verwijzing naar het nummer.

Tot zover de ‘lemons’, verder met ‘lime’. Allereerst komen we terecht bij de ‘Lime Spiders’, een Australische punkrockband met Mick Blood, Tom en Gerard Corben, David Sparks en Tony Bambach. De band werd opgericht in 1979 door de eerder genoemde Mick Blood, Eric Grothe en Darryl Mather die zelf zei dat de band zó slecht was dat geen mens kon begrijpen wat ze eigenlijk stonden te doen. Aan het eind van de jaren tachtig kwamen ze, beter dan voorheen, terug.

Voor liefhebbers van disco doet ‘Lime’ echter heel andere bellen rinkelen. In 1981 stond het nummer ‘Your Love’ van het duo ‘Lime’ uit Montreal een week lang op nummer één in de ‘U.S. Dance Chart’. ‘Lime’ maakte synthpop en disco. Denis en Denyse LePage, man en vrouw, maakten wereldwijd furore met de hit ‘Your Love’. In 1982 was het nummer te horen in de film ‘Summer Lovers’. Er waren geruchten dat Denis en Denyse in wezen één en dezelfde persoon waren, qua zangstem dan. Denis zou beide partijen hebben ingezongen, één met een hoge en één met een lage stem. Achteraf niet eens heel erg onwaarschijnlijk want na de echtscheiding van Denis en Denyse ging de eerste verder met het uitbrengen van platen als de transseksuele ‘Nini Nobless’.

‘Lemon & Lime’. Brooklyn Roebuck gooit ze door elkaar in haar gelijknamige nummer. Deze in 1997 in Chatham (Ontario) geboren goedlachse zangeres werd bekend door het programma ‘The Next Star’. Op 7 december vorig jaar werd op Twitter bekendgemaakt dat ze een nummer zou uitbrengen met de titel ‘Lemon & Lime’. Het is een aardig niemendalletje geworden, categorie dertien in een dozijn, maar je wordt er wel vrolijk van. Te vinden op YouTube.

Volgende week aan de slag met de letter ‘M’. Meedenken? Graag!

Deel: