Op 1 juli kwam in het grootste deel van Europa de nieuwe cd uit van de Ierse band Bell X1 die als titel ‘Chop Chop’ meekreeg. Maxazine nam eerder al het daarover uitgegeven persbericht over. Echter is het nu tijd voor een gedegen recensie waar we zelf kunnen beoordelen wat we vinden van deze groep. Bell X1 komt uit Dublin en is in Ierland een geliefde rockband. In Nederland zijn ze minder bekend maar het zou goed kunnen dat dit nieuwe album daar verandering in gaat brengen.


Het begint goed, de openingstrack ‘Starlings Over Brighton Pier’ wordt omlijst door een lekker eigenwijs pianoriedeltje, een beetje atonisch af en toe en lekker om naar te luisteren. Het zou ook in een minimal- stuk gebruikt kunnen worden. Nummer twee heet ‘A Thousand Little Downers’ en die valt ook lekker binnen. Melodieus waar het kan en rauw als het moet. Het derde nummer, ‘Careful What You Wish For’ is een beetje “James Blunt meets Coldplay meets Ultravox” of zoiets. Niks mis mee, maar gewoon om de sfeer weer te geven benoem ik het. Leuk is het gebruik van een echte ouderwetse synthesizer. Zo’n jaren tachtig- zweem die voorbij komt. ‘Diorama’ is de volgende verrassing van de cd. Een heerlijke dramatische achtergrondsound met een trompet die me weet te raken. Het nummer zit goed in elkaar. Dat geldt ook voor ‘I Will Follow You’ dat echter een totaal andere stijl heeft. Bell X1 laat duidelijk merken dat ze niet voor één gat te vangen zijn en doen gewoon wat gedaan moet worden en dat doen ze op het juiste moment. ‘Drive By Summer’ (lekkere trommel!) is aan de beurt en opnieuw valt het me op dat de band gewoon meerdere stijlen aankan. De achtergrondzangeres is ook volledig op haar plaats in dit nummer. Wanneer ik naar ‘Motorcades’ luister hoor ik weer zo’n lekkere ’trommel’ die ervoor zorgt dat je gespannen blijft luisteren naar wat er misschien wél, maar misschien ook niét gaat komen. ‘Feint Praise’ is het één na laatste nummer op dit album, dat me blijft verrassen. Dit nummer gaat vast nog wel een keer worden gebruikt in een serie als ‘Cold Case’of zoiets, Zou helemaal passen. De negende en laatste track van ‘Chop Chop’ draagt de titel ‘The End Is Nigh’. “Het einde is nabij” in het Nederlands. En dat geldt dan wel voor deze cd maar ik hoop en verwacht niet voor de goede kritieken op deze band, die ik op deze cd heb leren kennen als een veelzijdig gezelschap, krachtig en oprecht. De teksten spreken me aan, de muziek is goed en gevarieërd. In Ierland staat de band bekend vanwege hun voorliefde voor touren en het spelen op festivals, ik kan alleen de wens uitspreken dat ze dat ook bij ons gaan doen en dan veel, heel veel nummers van ‘Chop Chop’ zullen spelen… (BellyUp Records)(8/10)

Deel: