Wikipedia definieert Southern rock als volgt: muziek die erg populair was in de jaren zeventig” en daarna een grote schare fans behield. Deze vorm van rock is ontstaan uit Rock-‘n-roll en blues, met een beetje invloed vanuit de country en is in het algemeen geconcentreerd rond elektrische gitaar en zang.

De Ghost Riders gaven het eerste optreden in maart 2003 en vieren derhalve hun 10 jarig jubileum. Ze moeten gedacht hebben dat je dit het beste kan doen met het maken van een nieuw album. De band is opgebouwd rond zanger/gitarist Steve Grisham. In de jaren 80 maakte hij deel uit maakte van de Southernrock formatie The Outlaws. Het genre is echter behept met een grote variëteit en degene die hier slechts denken aan Lynyrd Skynyrd komen bedrogen uit. Op dit album gaat de muziek veelal richting de country, roots en folk.

De knallende opener, ‘Pray For Me’, en zijn opvolger, ‘Gettin’ My Love’,  zullen de meeste luisteraars dan ook op het verkeerde been zetten en valse verwachtingen scheppen t.a.v. de rest van het album. Daarnaast is het ook de stem van Steve Grisham die wat mij betreft meer past bij de folk en country sound. Er zijn best wat gitaarsolo’s te horen die mijn oren af en toe gespitst overeind doen komen. Van lange duur is het jammer genoeg niet en de conclusie lijkt dan ook gerechtvaardig dat deze plaat bij de verkeerde persoon terecht is gekomen. Liefhebbers van de country, folk en roots komen op dit album meer aan hun trekken dan de rockers. Als we terug gaan naar de Wikipedia definitie kunnen we deze bij het vijfde album van de Ghost Riders beter omdraaien. M.a.w. een beetje invloed uit de rock & roll en blues.

De song, ‘Long Live Southern Rock’, mag dan een ode zijn aan het grote bands uit de 70’s, dit album haalt wat mij betreft geenszins het niveau van het helden die hier bezongen worden. Een recente band die dit wel doet is ‘Blackberry Smoke’ en als rocker kan je beter daar je oren te luisteren leggen. Degene die van country en folk houden, vel zelf je oordeel via b.v. Spotify, en neem die paar Southernrock songs voor lief. (Indie 6/10)

Deel: