De dagelijkse 15.000 bezoekers van Best Kept Secret (BKS) zijn een mengelmoes van ruwweg 30% Engelsen, 20% Belgen en 50% Nederlanders. Dit maakt het festival alleen hierom al uniek! Maar uiteraard kom je hier ook voor de goede muziekprogrammering en het heerlijke eten, want aan  beide is veel aandacht besteed. BKS heeft een hoofdpodium (ONE), een grote tent (TWO) en een kleinere tent (THREE). Daarnaast is er nog een nummer FOUR voor dance, met een door zeecontainers omringd klein podium. Naast tenten is er zand, water en naaldbos. In die laatste zijn schommels gemaakt van sloophouten planken, loop je langs de festivalmarkt waar kunstenaars verbonden aan webwinkel Etsy hun producten verkopen, en is er een heus parcours voor de sportievelingen onder ons.

Money is een band die mij zowel muzikaal als ook qua performance verrast: bij het lied ‘Money’ pakt zanger Jamie Lee keyboard-speler Charlie Cocksedge  vol op de mond, zoals ook in de clip gebeurt. Jamie flirt met zijn rood gestifte lippen ook met de mannen in het publiek. Macklemore & Ayan Lewis zijn ook een aangename verrassing: zij brengen met hun positieve gedachten over o.a. homoseksualiteit hiphop in een ander (en beter) daglicht. Vanaf nu is het festival voor mij echt begonnen. Voordat Artic Monkeys op het podium verschijnen, zingt het publiek massaal ‘Hey Jude’ van de Beatles. Strak optreden van zanger Alex Turner en zijn mannen, maar ze leken het niet echt met plezier te doen.

Naast Kashmir zijn Idiot Glee en Indians een heerlijk begin van de zaterdagmiddag: beide staan alleen op het podium, achter een keyboard waar allerlei psychedelische klanken uit getoverd worden, de een nog wonderlijker dan de ander.  Efterklang verrast niet qua muziek, maar is altijd weer mooi om live te horen. Achter de vleugel neemt Agnes Obel plaats, en de klanken die uit de vleugel komen gecombineerd met haar zuivere stem klinken alsof je naar een studio-opname aan het luisteren bent, zo perfect! Two Door Cinema Club laat een geweldige live-show zien, die nadat de laatste noot gespeeld is, nog door blijft zingen in je hoofd. Vrijdagavond Doldrums en nu Thomas Azier en de band Savages: allen zetten ze podium THREE tot de vroege uurtjes in lichter laaie: het publiek danst uitzinnig, de zachte zandgrond trilt.

De derde dag staan wederom mooie bands op het programma, zoals No, Black Lips, Palma Violets, Suuns,  Portishead en afsluiter Sigur Ros. Suuns en ook Swans die gisteren optraden, laten een perfect staaltje psychedelische muziek horen, inclusief drones. Het feit dat Portishead op podium TWO staat, in een tent waar zeker niet iedereen in kan die er in had gewild, terwijl Kurt Vile & the Violators op het hoofdpodium staat, is zacht gezegd wat vreemd. Zangeres Beth Gibbons van Portishead steelt namelijk deze zondagavond, ingetogen maar overtuigend. De muziek van festival-afsluiter Sigur Ros sluit naadloos aan op de sferische en dormerige beelden die op een groot scherm achter de band getoond worden. Sigur Ros is een mooie einde van een zeer geslaagde eerste editie van Best Kept Secret. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar… en velen met mij, gezien de positieve geluiden die ik om me heen hoor!

Deel: