Zaterdag 22 juni was de tweede dag van Back In The Sixties in het Vlaamse Leopoldsburg. Ook voor deze tweede dag was het Cultureel Centrum uitverkocht. Net als vrijdag stonden er vandaag drie bands uit de jaren zestig op het programma. Herman’s Hermits, The Troggs en The New Amen Corner met heel wat gastartiesten.

Herman’s Hermits mocht de aftrap geven rond tien over half negen, iets later dan gepland wegens een korte elektrische storing. Verleden jaar waren zij ook te gast op dit tweedaags gebeuren in Leopoldsburg. De bezetting en de setlist van de band waren bijna hetzelfde als van 2012. Alleen was zanger en gitarist Simon Van Downham niet meer in de band. Zijn vervanger is Paul Cornwell. Drummer Barry Whitwam is nog het enige originele lid in deze formatie. Verder bestaat Herman’s Hermits uit zanger en bassist Geoff Foot die in de late jaren tachtig aansloot en zanger en toetsenist Kevan Lingard sinds 2006 lid van deze band. Herman’s Hermits is een band die pretentieloze, gemakkelijk in het oor liggende meezing popsongs speelt. Deze Engelse band weet het publiek goed te amuseren met hun eigen hits zoals ‘Jezebel’, ‘Silhouettes’, ‘Mrs Brown You’Ve Got A Lovely Daughter’ en ik vergeet er zeker nog een deel. Ook werden er een paar covers gespeeld zoals het door Ray Davies van The Kinks geschreven ‘Dandy’ en een leuke medley uit de tijd dat de jongens van de huidige Herman’s Hermits nog piepjong waren met ‘Oh Carol’, ‘Dream Lover’,  ‘Diana’, ‘Poetry In Motion”. Maar deze band uit de UK zal altijd herinnerd worden als de band van ‘There’s A Kind Of Hush’ en zeker van ‘No Milk Today’. Deze nummers hadden de jongens tot op het laatst gespaard. Het was ook echt vanaf dat moment dat Herman’s Hermits de zaal volledig meekreeg. Het was een goede opwarmer niet meer maar ook niet minder.

Daarna was het de beurt aan wat meer ruigere muziek en teksten met The Troggs. Verschillende songs werden indertijd geboycot en verbannen op de BBC wegens te impliciete teksten. Daar trokken de jongens van The Troggs zich niet veel van aan, integendeel zelfs het was gratis en goede promotie want zo kwamen ze heel regelmatig in het nieuws. De grote man achter The Troggs was ongetwijfeld de originele zanger en de man die de meeste songs schreef Reg Presley. Hij is lang bij de Troggs gebleven maar eind 2011 kreeg hij de diagnose dat hij longkanker had en sedert die tijd liet hij zich vervangen. Reg heeft de strijd tegen kanker niet kunnen winnen en overleed op 4 februari 2013. Nu is leadgitarist Chris Britton nog het enige oorspronkelijke Troggs lid in de huidige formatie. De andere jongens zijn drummer Dave Maggs, zanger Chris Allen en bassist Pete Lucas. Deze laatste is ook al sinds de jaren zeventig lid van The Troggs.

De muziek van The Troggs kan je het best omschrijven als een combinatie van rauwe rock, garage rock en punk rock. Ze lieten zaterdag horen dat ze nog steeds heel goed klinken en nog niets van hun kracht ingeboet hebben. Al mis je soms wel het speciale stemgeluid van Reg Presley. Hiermee wil ik geen afbreuk doen aan de stem van Chris Allen, want deze man zong de songs prima. De band begon met het aanstekelijke ‘Give It To Me’ en ‘Anyway That You Want Me’. Na een viertal nummers was er een licht dipje maar de jongens herpakten zich vlug met een fantastische uitvoering van één van die verbannen BBC nummers ‘Night Of The Long Grass’. Nog een dergelijk nummer is ‘Strange Movies’ waarbij we de subjectieve  handelingen er gratis bijkregen van zanger Chris Allen.

De ritmesectie van The Troggs staat nog steeds op punt. Dat bewezen drummer Dave Maggs en bassist Pete Lucas elke song opnieuw. Ook gitarist Chris Britton liet zich op regelmatige basis opvallen door zijn puik gitaarspel. Dat Reg Presley niet alleen ruigere nummers schreef word bewezen met het romantische slowtje ‘Love Is All Around’. The Troggs zelf hadden er niet zo een heel grote hit mee. Andere bands wel vele jaren later. In 1991 bracht de topformatie REM dit nummer uit , maar het waren vooral de Schotse jongens van Wet Wet Wet die er in 1994 een monsterhit mee scoorden. Hun grootste successen hielden The Troggs voor het laatst, of wat had je gedacht? Hun drie grootste hits kent natuurlijk iedereen en deze werden dan ook uit volle borst door de meesten mee gezongen. Wat dacht je van ‘I Can’T Control Myself’ en ‘With A Girl Like You’? Je zou toch voor minder uit je dak gaan. En dan moest het sublieme ‘Wild Thing’ nog volgen. Een staande ovatie was het logische gevolg van dit prachtige en krachtig einde. The Troggs leverde een meer dan behoorlijke optreden af.

De derde en laatste band was The New Amen Corner. Inderdaad New want deze band heeft eigenlijk bijna niets te maken met de originele Amen Corner. Het zou een set worden met veel gast optredens. Zo begon The New Amen Corner met Steve Ellis, frontman en zanger van Love Affair. Steve had een ongelukje gehad want hij kwam met een ingebonden rechterarm het podium op. Hij kreeg een veertigtal minuten de tijd om zijn nummers te brengen. ‘Bringing On Back The Good Times’ was al dadelijk een vinnige en leuke opener. Er werd een mooie versie gespeeld van ‘Handbags And Gladrays’ geschreven door een vriend van Steve, namelijk Chris Farlow. Het nummer is beter bekend in de versie van Rod Stewart die er een hit mee had. Er werd ook nog een Motown medley gespeeld met als beste nummer ‘Get Ready’ met knappe saxofoon flarden in. Prachtig werk van Curtis Frogman op zijn tenor Sax. Een nummer dat zeker niet mocht ontbreken was ‘Everlasting Love’ toch de grootste hit die Love Affair ooit had. Er werd een superlange versie gespeeld van dit prachtig lied. Afsluiten deed Steve Ellis met ‘All Or Nothing’.

Na een kleine onderbreking was het de tijd voor Alan Lovell van The Swinging Blue Jeans. Hij kwam een paar instrumentale nummers brengen van The Shadows. De begeleiding was op band. Alan liet dadelijk opmerken dat hij met De Fender Stratocaster evengoed overweg kon als Hank Marvin destijds bij The Shadows. Pareltjes als ‘FBI’, ‘Atlantis’ en ‘Apache’ passeerden de revue.

Een derde gast kwam zich bij The New Amen Corner vervoegen. Beaky van Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich kwam een drietal nummers meespelen. Hij probeerde dadelijk het publiek mee te krijgen door een oproep te doen aan het publiek om recht te staan en mee te klappen, wat even lukte. ‘Bend It’ en ‘Zabadak’ blijven natuurlijk nummers die het iets oudere publiek nog zeker kennen. Alan Lovell en Peter Oakman van The Swinging Blue Jeans waren de volgende gasten. En ook het muziekgenre veranderde naar echte rockmuziek, iets dat geweldig geapprecieerd werd door het publiek. ‘Good Golly Miss Molly’ en “At The Hop” met prachtig werk van Harry Lee Baldwin op keyboards. Vervolgens galmde ‘You’Re No Good’ door de boxen. Dit is een subliem nummer, maar ik verkies toch de versie van Linda Rondstadt. Afsluiten deed Alan Lovell met ‘ Hippy Hippy Shake’.

Nu was het de tijd om de jukebox van The New Amen corner te beluisteren. Eerst volgden de eigen hits ‘Bend Me Shape Me’ en ‘If Paradise Is Half As Nice’. ‘Bend Me Shape Me’ werd door de hele zaal mee gebruld. Zanger Glen Leon kweet zich goed van zijn taak. Hij beschikt over een zeer goede stem. Na de eigen hits volgden hits uit de jaren zestig zoals het zeemzoete en dromerige ‘Jesamine’ van The Casuals, ‘Out Of Time’ van Chris Farlow en nog een hit voor The Rolling Stones, ‘Young Girl’ van Garry Puckett, ‘Eloise’ van Barry Ryan, allemaal prachtige nummers van de jaren zestig. Het enige spijtige vind ik dat die nummers niets met Amen Corner te maken hebben. Men had daar voor dat laatste halfuur evengoed een coverband kunnen plaatsen die had evenveel affectie met deze nummers gehad dan The New Amen corner.

Back To the Sixties CC Leopoldsburg 22 juni 2013- Herman’s Hermits- No milk today
http://www.youtube.com/watch?v=WUFEMRhy9RM

Back To the Sixties CC Leopoldsburg 22 juni 2013- Herman’s Hermits- There’s a kind of hush
http://www.youtube.com/watch?v=BA2Ol_UbZBc

Back To the Sixties CC Leopoldsburg 22 juni 2013- The Troggs- With a girl like you

Back To the Sixties CC Leopoldsburg 22 juni 2013 – The troggs- Wild Thing

Back To the Sixties CC Leopoldsburg 22 juni 2013-Steve Ellis Love Affair-Handbags and gladrags

Back To the Sixties CC Leopoldsburg 22 juni 2013 – Alan Lovell (Swing Blue Jeans) Atlantis
http://www.youtube.com/watch?v=ZjGUM6Qn9JA

Back To the Sixties CC Leopoldsburg 22 juni 2013- Amen corner – If paradise as half as nice as

Er werd ook al dadelijk een afspraak gemaakt voor Back In The Sixties 2014 op dezelfde plaats en rond dezelfde datum, dus ergens in juni 2014.

 

Deel: