Het relatief nieuwe Engelse Gonzo, bracht enkele weken geleden voor de Nederlanders een wel heel speciale uitgave uit: The Dutch Woodstock, een dubbel-cd én DVD met opnamen van het festival in het Kralingse Bos bij Rotterdam, in 1970. Het Holland Pop 70 festival, of het The Dutch Woodstock dus. Met zo’n 100.000 bezoekers een van de grootste festivals op Nederlandse bodem ooit gehouden. Een monument dus.

De box bevat dus zo gezegd een dubbel-cd en een DVD, voornamelijk met artiesten die een jaar eerder op het grote Woodstock in Amerika optraden, maar ook enkele bands uit ons eigen kikkerlandje. Cuby & The Blizzards trapt het festival op cd 1 af en al snel is duidelijk waar we de box onder moeten scharen: nostalgie. De geluidskwaliteit laat overduidelijk te wensen over. Niet verwonderlijk, want begin jaren 70 waren de mobiele opnametechnieken nog nog half zo goed als ze nu zijn. Toch zijn de nummers op de cd vaak niet om aan te horen. Tenzij je er natuurlijk zelf bij was en met 100.000 bezoekers destijds zou het potentieel toch wel groot moeten zijn.

De DVD die erbij geleverd zit is in feite niet veel anders. Verschillende cameramannen (waaronder Jan de Bont!), schoten over de drie dagen genomen opnames van de artiesten en op de DVD wordt een en ander gelukkig net afgewissels met wat sfeerbeelden, een interviewtje met zangeres Grace Slick van Jefferson Airplane, maar vooral veel muziek. Authentieke, zeldzame opnames van Santana, Pink Floyd, The Byrds, Soft MAchine, Al Steward, Canned Head en veel veel meer. Niet altijd de beste nummers, maar historisch gezien toch wel een belangrijk monument uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. 

Met 97 minuten DVD en twee volgeperste cd’s is de box goed volgepompt. Het is grappig om te zien hoe destijds bands als Pink Floyd en Dr. John als onervaren broekies op het podium stonden, denkende een vette show neer te zetten. Inmiddels weten we wel beter en weten dat ze het ook echt kunnen. Destijds waren zij waarschijnlijk de enigen die het dachten. ‘The Dutch Woodstock’ is een box die gemaakt is voor de liefhebber. De liefhebber van de betreffende bands, de bezoekers van het festival en gewoon liefhebbers van een stukje muziekgeschiedenis. Hou dat voor ogen, want voor de kwaliteit hoef je het niet te doen. (6/10) (Gonzo) 

Tracks:
Disc 1 , 1. DVD Santana – Gumbo , 2. Al Stewart – Zero She Flies , 3. Canned Heat – Human Condition , 4. The World’s in Tango/So Sad , 5. Quintessence – Giants , 6. Jefferson Airplane – Won’t You Try Saturday Afternoon , 7. It’s A Beautiful Day – Bulgaria , 8. T.Rex – By The Light of the Magical Moon , 9. The Byrds – Old Blue , 10. The Flock – Big Bird , 11. Soft Machine – Esther’s Nose Job , 12. Jefferson Airplane – White Rabbit/The Ballad of You and Me and Pooniel , 13. Santana – Savor/Jingo , 14. Pink Floyd – A Saucerful of Secrets ,
Disc 2 , 1. Cuby & The Blizzards – Dust My Blues , 2. Canned Heat – Human Condition/So Sad , 3. Livin’ Blues – Big Road Blues , 4. Al Stewart – Zero She Flies , 5. Quintessence – Giants , 6. East of Eden – The Sun of East/Irish Theme , 7. Country Joe – Freedom , 8. Dr John – Mardis Gras Day , 9. Family – Drowned in Wine , , Disc 3 , 1. CD2 Santana – Gumbo/Savor/Jingo , 2. Jefferson Airplane – White Rabbit , 3. Jefferson Airplance – The Ballad of You and Me and Pooneil , 4. It’s a Beautiful Day – Wasted Union Blues/Bulgaria , 5. T.Rex – By The Light of the Magical Moon , 6. The Byrds – Old Blue , 7. The Flock – Big Bird , 8. Soft Machine – Esther’s Nose Job , 9. Pink Floyd – Set The Controls For The Heart of the Sun , 10. Pink Floyd – A Saucerful of Secrets.

Deel: