Joop van den Ende Theaterproducties start in september in samenwerking met Het Nationale Ballet, de Nationale Ballet Academie en Hogeschool Lucia Marthas, de Billy Elliot ‘sCOOL’. Hiermee start de zoektocht naar jong Nederlands en Vlaams danstalent dat de jonge mannelijke titelrol in de musical Billy Elliot kan dragen. Met de Billy Elliot ‘sCOOL’ onderzoekt Joop van den Ende Theaterproducties of het haalbaar is om de musical in Nederland te produceren. De audities voor de ‘sCOOL’ starten in september 2013, de training is van oktober 2013 tot en met mei 2014.

Billy Elliot staat al jaren op de verlanglijst om te produceren in Nederland. De grote uitdaging bij deze productie is dat de titelrol ‘Billy’ gespeeld wordt door een jongen tussen de 8 en 11 jaar oud. Of dit jong talent in Nederland aanwezig is, wordt door middel van de Billy Elliot ‘sCOOL’ eerst onderzocht. Pas daarna wordt er besloten of het haalbaar is om de musical te produceren.

Billy Elliot ‘sCOOL’

De audities voor de ‘sCOOL’ starten in september 2013. Hiervoor worden er Nederlandstalige jongens tussen de 8 en 11 jaar oud gezocht die kunnen dansen, maar niet perse al een danser zijn. Dus ook jongens met skate- en streetdance ervaring kunnen zich opgeven. Lef, doorzettingsvermogen en persoonlijkheid zijn belangrijk alsook de ambitie om te leren. De jongens die geselecteerd worden, volgen van oktober 2013 tot en met mei 2014 de Billy Elliot ‘sCOOL’. Jongens die deze uitdaging aan willen gaan, kunnen zich opgeven via de website http://www.musicals.nl/billyelliot

Billy Elliot

De musical Billy Elliot is gebaseerd op de Academy Award genomineerde film uit 2000 en wordt wereldwijd geproduceerd door Universal Stage Productions, Working Title Films en Old Vic Productions. In 2005 ging de musical Billy Elliot in Londen in première en speelt nog steeds voor volle zalen op West End. Sinds de start in 2005 is de musical wereldwijd door meer dan negen miljoen mensen gezien op Broadway en in Sydney, Melbourne, Chicago, Toronto en Seoul. Meer dan zeventig jongens hebben de rol van ‘Billy’ gespeeld en enkele hebben zelfs opgetreden op Buckingham Palace en het Witte Huis in Amerika.

De muziek komt van de hand van Elton John, script en de muziekteksten zijn geschreven door Lee Hall, regie is van Stephen Daldry en choreografie is van Peter Darling. Het toneelbeeld is ontworpen door Ian MacNeil, uitvoerend producent is Julian Webber, kostuums zijn ontworpen door Nicky Gillibrand, licht is ontworpen door Rick Fisher en geluid door Paul Arditti. Muzikale leiding en arrangementen door Martin Koch.

De musical heeft maar liefst 81 internationale prijzen gewonnen waaronder de Laurence Olivier Best Musical Award (Londen), de Helpmann Award voor Beste Musical (Australië) en tien Tony Awards waaronder die van Beste Musical (Broadway). Billy Elliot vertelt een realistisch en ontroerend verhaal vol humor en sociale relevantie en geldt internationaal als een van de meest bijzondere en artistieke theaterproducties van de laatste tien jaar.

Deel: