Het album is af: de titelloze plaat van de supergroep Great Minds, bestaande uit Jiggy Djé, Winne, Sticks en Dokter Moon. Na alle mysterieuze verhalen over studiosessies op de Herman Brood Academie, een aantal los verschenen tracks van de drie rappers, een offline week in de Ardennen en een uitgebreide trip naar Parijs met diverse gastartiesten is het dan eindelijk zover. Verenigd door Wu-Tang producer Moon, hebben drie van Nederlands bekendste rappers een unieke vriendschap gesloten die heeft geleid tot een van de meest geanticipeerde albums van het jaar. Op 8 juni 2013 zal het album verschijnen.

Het eerste idee voor de samenwerking stamt uit 2009. De Rotterdamse Rapper Alee Rock ziet Jiggy Djé (Vincent Patty, 1981), Sticks (Junte Uiterwijk, 1982) en zijn jeugdvriend Winne (Winston Bergwijn, 1978) tijdens Lowlands en adviseert ze samen de studio in te duiken. Een idee dat door alle drie welwillend wordt ontvangen, alleen zijn de agenda’s moeilijk op elkaar af te stemmen. Winne: “Ten tijde van ‘Top 3 MC’ keek ik heel erg op tegen Jiggy en Sticks en wilde ik ooit iets gezamenlijks doen.” Het toeval brengt de drie rappers alsnog samen. De verbindende schakel: Dr. Moon (Jeremy Waterloo, 1979), die na zijn tijd aan de Tilburgse rockacademie de leiding krijgt over de Dance- en Hiphop-afdeling van de Herman Brood Academie. Toeval of niet, hij roostert de docenten Winne, Sticks en Jiggy alle drie op dezelfde dag in. En zo krijgen de MC’s elkaar, hoe druk ze het verder ook hebben, iedere week te zien. Nadat medio 2011 het eerste volwaardige nummer Great Minds opgenomen wordt, is er al snel een consensus: dit heeft meer in zich dan een eenmalige samenwerking: “Hier kunnen we een volwaardige plaat van maken.”

In totaal is Great Minds bijna twee jaar bezig geweest met opnemen en met tussenpozen komt het gelijknamige debuutalbum tot stand. De eerste paar producties hebben nog een wijds karakter, maar al gauw creëert Moon een kleiner, meer eigen geluid – nu eens vrij klassieke, rauwe hiphop, dan weer emotioneel of lichtvoetig. Sommige nummers hebben een gevoelig, gezongen refrein, andere zijn juist weer refreinloos en reflecteren direct op de huidige maatschappij. Het maakt Great Minds een afwisselend album, al benadrukken de vier groepsleden dat ze van tevoren niet teveel hebben uitgedacht. Er zijn geen diepgaande overleggen aan vooraf gegaan, ze maakten gewoon muziek omdat het goed voelde, en daarom hebben ze er ook een serieus project van gemaakt.

Maar, zo benadrukt Dokter Moon, het is niet een vooropgezet plan geweest om een supergroep te vormen. “Dat lees ik nu steeds,” zegt hij, “maar wij pretenderen helemaal niet een supergroep te zijn. We zijn gewoon vier vrienden die op dezelfde golflengte zitten en samen muziek maken.” Voor Winne en Jiggy betekent Great Minds hun eerste officiële release sinds 2009, toen ze respectievelijk Winne Zonder Strijd en De Ark de Triomf uitbrachten. Sticks en Moon brachten eind 2012 al samen al Stick Bukowski uit, een project dat overigens absoluut niet als een afgeleide of voorbode van Great Minds gezien kan worden. Deze groep heeft een eigen sound, betrokken en toch ongedwongen, vrolijk en tegelijk doordacht.

Deel: