Eindelijk! Na lang wachten is het album er dan, Daft Punk’s 4e studio album ‘Random Access Memories’. Na maanden van teasers, diverse filmpjes en heel wat info over het album is ons wachten beloond. Het album is via iTunes gratis te streamen. Kort geleden kwam de eerste single ‘Get Lucky’ (feat. Pharrell Williams) uit, waarmee het electroduo al snel een #1 positie te pakken had in de Britse hitlijsten.

De openingstrack, ‘Give Life Back to Music’ swingt de pan uit, een goed begin van ‘Random Access Memories’. ‘The Game of Love’, tja… wat zal ik daarover zeggen. Een rustig nummer, maar niet echt schokkend. Track 3, kijk daar gaan we de goede kant op. ‘Giorgio by Moroder’, het nummer begint met een gesproken stukje tekst door Giorgio Moroder, waarna het nummer heerlijk klassiek synthesiserspel laat horen, het vocale werk klinkt ook goed. Na zo’n 5 minuten een mooi stukje vioolwerk, rond de 6e minuut knalt ‘Giorgio by Moroder’ echt je huiskamer door. Een stukje scratch, en dan ineens de elektrische gitaar, helemaal top!

Aangekomen bij het vierde nummer, ‘Within’, pianospel van Chilli Gonzales om van te genieten, lekker synthesiserwerk op de achtergrond. Gewoon een nummer dat lekker simpel is, een rustmoment na het geweld van ‘Giorgio by Moroder’. ‘Instant Crush’ (featuring Julian Casablancas) neemt je mee naar de jaren ’80 God, wat mis ik die. Het vocale werk is niet zo schokkend. Het nummer zou over een jaar of tien zomaar op een classic rock radio station te horen kunnen zijn. De elektrische gitaar keert terug, net op tijd voordat het nummer een beetje saai wordt.

Track 6, ‘Lose Yourself to Dance’, het kenmerkende gitaarspel van Nile Rodgers is duidelijk aanwezig, de groove zorgt ervoor dat je bijna niet stil kan zitten. De bass keert ook weer terug, de zang is zeer aangenaam. ‘Touch’ (featuring Paul Williams) is net als de rest van de nummers op het album, een solide start, maar wat mij betreft een van de mindere nummers van ‘Random Access Memories’. ‘Get Lucky’ is de perfecte opvolger van ‘Touch’. Ook hier is Rodgers’ gitaarspel duidelijk aanwezig. Pharrell Williams zang ligt lekker in het gehoor. Tot nu toe is ‘Random Access Memories’ zeker niet te vergelijken met het oudere werk van Daft Punk.

‘Beyond’, absoluut een leuk nummer, maar het is nou niet echt een wereldhit. Track 10, ‘Motherboard’, ook hier een goed begin, lekker ritme en een solide geluid. De invloeden van hun album ‘Tron’ zijn hier duidelijk te horen. Over ‘Motherboard’ kan ik kort zijn, laat maar, het is geen Daft Punk wat je hoort. ‘Doin’ It Right’ (featuring Panda Bear), en inderdaad, dit is een stuk beter, een verademing na track 11 “Fragments of Time’ (featuring Todd Edwards). Zangwerk met emotie, de drums zijn op dit nummer zeer aangenaam, meer dan op de rest van ‘Random Access Memories’. Het slotnummer, ‘Contact’ laat waanzinnig orgelspel horen, jammer dat het pas aan het eind van het album is.

Meer wil ik eigenlijk niet zeggen over ‘Random Access Memories’, ik ben van mening dat jullie er zelf maar over moeten oordelen. Mijn conclusie is dat het zeker geen verkeerd album is, als gezegd totaal niet te vergelijken met Daft Punk’s oudere werk. (8/10)(Columbia Records)

Deel: