Wist je dat de man van de song ‘old and wise’ – ja die, Alan Parsons dus, ook medeverantwoordelijk is voor het geluid van ‘Abbey Road’ ‘Let it Be’van de Beatles, ‘Dark Side of the Moon’ ‘Atom Heart Mother’ van Pink Floyd, of ‘Year of the Cat’ van Al Stewart? Achter en voor de schermen is deze man met de gouden muziekhandjes te vinden. Wanneer je nog niets van zijn hand gehoord hebt zal dit artikel vast bijdragen om eens één van zijn projecten te beluisteren of bekijken.

Parsons meest recente project is Steven Wilson’s nieuwe album ‘The Raven that Refused to Sing (And Other Stories)’. Parsons diende uitsluitend als geluidstechnicus voor deze veelgeprezen progressieve rock cd. Wilson, bekend als de oprichter en frontman van Porcupine Tree, zocht Parsons op vanwege diens gave om platen het tijdloze geluid mee te kunnen geven van jaren ’70.

Een ander Parsons-gerelateerde uitgave is de DVD-serie ‘The Art & Science of Sound Recording’, waarmee een kijkje achter de schermen in de opnamestudio’s wordt gegeven. De afleveringen zijn informatief en onderhoudend en niet alleen leuk voor reguliere fans of luisteraars, maar ook voor professionals in de muziekindustrie.

Dit wordt een belangrijk jaar voor je met de uitgave van een serie intrigerende archiefmateriaal van Alan Parsons Project. Kan je er meer over vertellen? ‘Deze zomer komt er een boxset uit van de hele catalogus, evenals een heruitgave van I Robot, die samenvalt met de 35ste verjaardag ervan. Ik heb nog niet zo lang geleden ontdekt dat het platenlabel deze heruitgave wil, dus het is nog niet af. Ik ga het materiaal remasteren, en nieuw bonusmateriaal toevoegen dat we uit de archieven hebben opgeduikeld’.

Ik begrijp dat ‘The Sicilian Defence’ Het op de lange baan geschoven Alan Parsons Project album, is opgenomen in deze heruitgaven. ‘Ja, we zijn overgehaald tot het uitbrengen van dit mysterieuze album. ‘The Sicilian Defence’ is vrijwel geheel instrumentaal. Ik denk niet dat er een koortje of zangpartij op staat. Maar verwacht er niet teveel van. Het is een interessante opname, maar niet het beste wat we ooit gemaakt hebben’.

Brengt Alan Parsons ook nog niet materiaal uit? En wat is volgens hem het verschil tussen een opnametechnicus vroeger –en nu? Lees het hele originele Engelstalige artikel hier. Alle vertaalfouten zijn de mijne. Met dank aan Anil Prasad, de auteur van het artikel voor zijn toestemming.

Deel: