Half februari schreven we over hun laatste cd: Het beste van 3J’s, Totzoverder. Momenteel is de band bezig met de laatste optredens van theatershow Bronnen, welke show tegelijkertijd de finale tour zal zijn van gitarist Jaap de Witte die wegens een neurologisch probleem straks geen gitaar meer zal kunnen spelen en opgevolgd gaat worden door zijn zoon Jan. Maxazine vond het redenen genoeg om zanger Jan Dulles naar de stand van zaken te vragen.

Verzamelalbum blijkt dubbelalbum
In zes jaar tijd brachten de 3J’s vier albums uit en tourden ze vier keer langs de theaters. Nu is er het ultieme verzamelalbum met twintig door de fans gekozen nummers. “Zo houd je ze betrokken.” Aan de verzamel-cd voegde de band ook nog een bonus-cd toe. “De verzamel-cd is voor de mensen die ons steeds op de radio voorbij horen komen en die niet eens weten dat die liedjes van ons zijn. We hebben de tweede cd erbij gedaan voor de mensen die alles al van ons hebben, voor wie we deze release ook aantrekkelijk wilden maken. Zo konden we iets speciaals doen voor de fans die het verzamelalbum samenstelden.” De bonus-cd bevat drie nieuwe liedjes die ze afgelopen najaar maakten (waaronder de nieuwe single ‘Bijzonder’), een aantal live-stukken uit de theatertour en tracks uit programma’s als De Zomer Voorbij en De Beste Zangers van Nederland.

Op de verzamelaar staan nummers die je misschien niet zou verwachten. “Er zijn door de fans ook albumstukken gekozen, nummers als ‘Godvergeten’ en ‘Jij lacht en de schaduw verdwijnt’, dat vonden we zelf heel leuk.” Op de vraag of hij er dan niet van baalt, dat als de fans dit soort nummers zo goed vinden, dat ze die dan nooit als single uitbrachten, antwoordt Dulles: “Soms kies je inderdaad misschien een verkeerde single uit, maar aan de andere kant hebben we meer dan twintig singles uitgebracht, veel meer kun je er ook niet uitbrengen.”

Twee volwaardige cd’s dus en dat voor de prijs van een. “Voor dat geld kun je het zelf niet maken,” lacht Dulles.

Eurovisiesongfestival
In 2011 deden de 3J’s met het nummer Never Alone mee aan de voorronde van het Eurovisiesongfestival. Waarom staat dit nummer niet op de verzamelaar? “Simpel: de fans kozen hem niet uit en zelf vonden we het ook niet nodig om het  nummer op het album te zetten.” Dulles ontkent dat hij spijt zou hebben van de deelname aan het festival. “We hebben er veel ervaring mee opgedaan en er veel nieuwe fans door gekregen.” Meer wil hij er niet over zeggen.

Bluebus
In 2006 speelde Dulles met zijn rockband Bluebus voor 15.000 mensen in het voorprogramma van Bon Jovi in het Goffertpark. De muziek van Bluebus rockte, het was een heel andere stijl dan de muziek die hij nu maakt. Haast onvermijdelijk rijst de vraag of Dulles het mist. “Dat soort muziek kunnen we niet maken met Nederlandstalige teksten, er is geen publiek voor. Bij De Zomer Voorbij spelen we nog wel eens Engelstalige rockmuziek, dus gelukkig kan ik het nog wel blijven doen en hoef ik het niet te missen.”

Afscheid Jaap de Witte
De huidige theatertour laat zien dat er iets aan het veranderen is. Jaap de Witte staat nu zelf nog op het podium, maar dit zullen zijn laatste optredens zijn. Vader Jaap gaat vervangen worden door zijn zoon Jan, die deze tour nog niet mee is. Wel is er een sessiegitarist als vervanger voor Jaap bij. “Het veranderingsproces gaat heel geleidelijk tijdens deze tour, ook voor ons. We hebben zelf amper door dat het proces al aan de gang is.” Ook al zullen de fans Jaap straks niet meer op het podium zien, wel zal hij betrokken blijven bij het produceren en schrijven. “Binnenkort gaan we alweer met z’n drieën naar Frankrijk om liedjes te schrijven.”

Muzikale tijdreis
De show waarmee de 3J’s nu op het podium staan heet Bronnen. Dulles noemt het een muzikale tijdreis. “We vertellen over onze eigen inspiratiebronnen. Negen van de tien keer zijn dat Engelstalige artiesten uit de muziekgeschiedenis van de afgelopen 80 jaar, we vertellen hoe die inspiratiebronnen ons aangezet hebben tot het schrijven van bepaalde liedjes van onszelf. Het gaat van Dean Martin naar Radiohead en van Pink Floyd naar Boudewijn de Groot. We spelen veel covers en die maken we naadloos vast aan onze eigen liedjes.” Tot slot reageert Dulles op de opmerking dat het de ‘grote nummers’ zijn die ze coveren, zoals Time van Pink Floyd. “Je houdt rekening met het publiek. Het kan niet te obscuur want het moet wel een gezellig avondje uit in het theater blijven.”

Deel: