Het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions heeft bekend gemaakt dat afgelopen zaterdag een door de Beatles gesigneerd exemplaar van ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ voor ruim 226.000 euro van de hand is gegaan. De onbekende Amerikaanse koper kocht het uit 1967 daterende album dat is voorzien van alle vier de leden van de “fab four”.

‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ mag je gerust één van de meest invloedrijke albums aller tijden mag noemen. Met ‘Revolver’ maakten de Beatles een grote sprong voorwaards, waarmee ze een voorheen nog nooit gehoorde, sofistisch en gedurfd experiment lieten horen. In vele opzichten is Sgt. Pepper’s (1967) een album met tracks die psychedelische, kunst, klassiek en rock & roll invloeden bevatten, en vaak dit allemaal in één song. Niet één keer is er een geforceerde diversiteit te horen, het geniale van het album is dat het nummer ‘When I’m Sixty-Four’ een logische verlenging lijkt van ‘Within You Without You’ en hoe het een brug slaat naar het melodieuze gitaarwerk van ‘Lovely Rita’.

Niet om de bijdrage van de rest van de Beatles daarmee in diskrediet te brengen, duidelijk mag zijn dat Paul McCartney de leider van de Lonely Hearts Club band is. Hij domineert het hele album met de composities, de melodieen en zeer goede arrangementen. John Lennon’s bijdrage lijkt minder maar is wel degelijk aanwezig. ‘With a Little Help from My Friends’ is het ideale Ringo Starr nummer, een vrolijke popsong. ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ blijft een van de mijlpalen van de Britse psychedelische muziek. ‘A Day in the Life’ is een nummer dat je blijft achtervolgen met wat een brijante mix is van John Lennon’s zang en Paul McCartney’s muziek. Discussieerbaar is het feit dat Sgt. Pepper niet het beste Beatles album is, duidelijk mag zijn dat het wel een historisch en belangrijk album is.

Deel: