Het was een hot topic afgelopen dagen: het koudste Paasweekend sinds enkele decennia met overdag sneeuw en ’s nachts vorst. Het kon de Paaspopbezoeker echter niet deren: maar liefst 52.000 festival-liefhebbers (1000 meer dan vorig jaar) trokken naar Schijndel voor drie goed gevulde dagen met muziek, literatuur, comedy, theater, entertainment en randprogrammering.

Niet alleen de bezoekers en de ruim 7500 kampeerders waren goed voorbereid op het koude weer, ook de organisatie zelf had alle benodigde voorzorgsmaatregelen genomen om de (vooral ’s nachts) lage temperaturen geen domper te laten worden op de feestvreugde. Zo bleef de grote verwarmde cateringstent op de camping 24 uur open; surveilleerde een speciaal team de hele nacht op de camping om te voorkomen dat gasten buiten hun tent zouden slapen en was er tot twee uur na de laatste act een groot kampvuur onder toezicht van de brandweer. Koud kreeg sowieso niemand het want alle podia en tenten waren goed verwarmd en ook de warme buitenverlichting, fraaie decors en aankleding met duizenden geklede lampjes droegen extra bij aan extra warmte.

Paaspop duurt nog tot vannacht één uur en zal de komende uren nog een flinke reeks acts bieden waaronder de (internationale) populaire acts The Gasligt Anthem, Black Rebel Motorcycle Club, Noisia en The Bloody Beetroots. De organisatie kan echter nu al terugblikken op een editie die aan alle verwachtingen voldoet. Hoogtepunten waren er te over. Zo liet Skunk Anansie weten diep onder de indruk te zijn van de sfeer, decors, Las Vegas-achtige uitstraling en de backstage faciliteiten. Zangeres Skin slaagde er tijdens het optreden zelfs in om op de handen van het publiek –rechtopstaand en zingend- een stuk te lopen. Racoon hypnotiseerde gisteravond ruim 12.000 liefhebbers in de Apollo-tent met een setlist die ervoor zorgde dat zanger Bart nauwelijks zelf hoefde te zingen. Eerder die dag werd 3FM’s Serious Talent Award uitgereikt aan Kensington en zorgden zowel de Engelse stripact The London Knights (ladies only!) als bijvoorbeeld de Franse metalband Gojira en onze eigen Caro Emerald voor warmte en opwinding. Paaspop’s bikerscafé
Thunderbolt (vorig jaar voor het eerst en wegens enorm succes dit jaar uitgebreid) bleek opnieuw de ideale hangout voor fans van rock. Waardering was er ook voor de gloednieuwe en goed bezochte bowlingbaan The Big Lebowski (met drie bowling lanes waar de bezoeker gratis kon bowlen).

Ook zondag was niet alleen het koude weer oorzaak van kippevel. De Nederfolkrockhelden van BZB zetten met hun wervelende audiovisuele show meteen de toon voor een dikke feestdag, waarna (Golden Earring’s) Barry Hay Flying V Formation het stokje overnam voor opnieuw een topconcert. Met de Amerikaanse rockchick Bert Hart nog als afsluiter in de Apollo (tot 00.45 uur) kan worden geconcludeerd dat Paaspop 2013 de boeken in kan als de meest geslaagde editie tot nu toe. Afgezien van het weer dan, uiteraard.

Deel: