35 jaar geleden werd in het Schotse Glasgow de punkband Johnny & The Self-Abusers opgericht. De band, onder aanvoering van zanger Jim Kerr, bracht het niet verder van één single en ging in hetzelfde jaar als de oprichting weer uit elkaar. Twee maanden later namen de oud-bandleden Duncan Barnwell aan als tweede gitarist en veranderde de stijl van punk naar new-wave. De naam veranderde in Simple Minds en de rest is geschiedenis. Van 1978 tot 1982 leidde de band, ondanks enkele albums en in Engeland enkele kleine hitjes, een bescheiden bestaan, maar vanaf ‘Promised you a mircale’ ging het echt los met de band.

In Nederland kwam de band tot maar liefst 13 Top 40-hits, 19 in de Top 100, maar in thuisland Engeland kwamen de Schotten maar liefst 34 keer in de Top 100. 36 singles van de band zijn nu samengepakt op ‘Celebrate’, zeg maar het beste wat de band heeft uitgebracht in 35 jaar, hoewel die bewering natuurlijk subjectief is. Wel staan op ‘Celebrate’ veel meer tracks dan de gemiddelde Nederlander van de band zal kennen en dat komt omdat het verzamelalbum een verzameling is van (vrijwel) alle hits die de band in de UK heeft gehad. En dat zijn er aanzienlijk meer dan in ons eigen kikkerlandje.

Het dubbelalbum is vrijwel chronologisch opgezet (alleen ‘Space’ van het Silverbox-album ‘Our Secrets are the Same’ staat er wat warrelig bij, niet verwonderlijk, gezien het album in 2000 zou uitkomen, maar was uitgesteld tot 2004, en ‘Love Song’, dat in Nederland in 1992 is uitgebracht, maar bij het 1981-rijtje staat aangezien het al op ‘Sons and Fascination’ werd uitgebracht).

‘Celebrate’ pakt de carrière van de Simple Minds van begin tot het heden, waarbij al direct opvalt dat de band eind jaren 70 hun invloeden enorm uit de Duitse electro-pop stroming pakte, met Kraftwerk en afsplitsing NEU!, maar ook het Nederlandse Nova lijkt wat invloeden te hebben achtergelaten in het eerdere werk van Kerr en zijn mannen. Pas vanaf track 8 wordt het voor het grote publiek bekend. ‘Promised you a miracle’ was de grote doorbraak van de band in Nederland en vanaf die track is de 2cd-box vrijwel een groot moment van herkenning. Hits als ‘Someone, somewhere in summertime’, ‘Don’t you (forget about me)’, ‘Belfast Child’, ‘Alive and kicking’ en al die andere grote hits, worden afgewisseld met de iets minder bekende nummers van de band, als ‘Warbabies’, ‘Up on the catwalk’ of ‘Spaceface’

Ook een aardige afwisseling op het album zijn de twee nieuwste nummers, die nog nergens anders zijn verschenen. ‘Blood diamonds’ en ‘Broken glass park’. Twee nummers die wat in de stijl liggen met ‘Alive and kicking’ en ze zouden ook zeker niet misstaan op ‘Once upon a time’ ‘Celebrate’ is naast een verzamelalbum vol hits tevens een mooi overzicht van de gehele carrière van de band van Jim Kerr, Charlie Burchill en de rest van de mannen en bewijst dat de Schotten nog zeker niet uitgeblust zijn. (8/10) (Virgin Records)

Deel: