Dat Festival Mundial de plek is voor nieuwe geluiden en verassende ontmoetingen bewijst het festival met de bekendmaking van een nieuwe reeks namen. The Arc, Aziz Sahmaoui & University of Gnawa, Baloji, Bomb Diggy, Bongo Botrako, Cairo Liberation Front, Captain Steel, Checkpoint Guanabana, CQMD, DakhaBrakha, Disko Matique, Ein, Zwei & the Parallel Cinema, El Juntacadáveres, The Excitements, Fresku, Full Crate X Mar, Gosi, The Heatwave, Hoffmaestro, Isabelle Amé, Jazzsteppa, Joe Driscoll & Sekou Kouyate, Kottarashky and The Rain Dogs, Krema Kawa, Kumbia Queers, La Makina del Karibe, Ling James, Matisyahu, Max le Daron, Monsieur Periné, Patchanka, Reijseger Fraanje Sylla, SEEKA, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Supra Naturals, Swing Original Monks, Txarango en Vandiekomsa zullen op 29 & 30 juni 2013 de podia van Festival Mundial betreden.

Een goed voorbeeld van dat nieuwe geluid is het Joods-Amerikaanse reggae-talent Matisyahu. Matisyahu stond al langer op het verlanglijstje van Festival Mundial. Dit bleek al eerder uit een tweet van programmeur Erwin Schellekens over de boeking van Matisyahu: ‘Mijn dag kan niet meer stuk! Eerste mailtje dat binnenploft is een bevestiging van een act die al 3 jaar op mijn verlanglijstje staat KABOEM’. Matisyahu is een toonaangevend voorbeeld van een artiest die tradities durft los te laten. Als Amerikaan met Israëlische roots ontdekt hij de van origine Jamaicaanse reggae-vibes en smelt dit tot een geheel eigen en nieuwe sound. Een geluid dat wereldwijd tot grote waardering en applaus leidt. Matisyahu heeft inmiddels ruim twee miljoen albums verkocht, een artiest waar we nog veel van zullen horen.

Joe Driscoll & Sekou Kouyate, twee totaal verschillende personen die elkaar vonden in de muziek. Afkomstig uit Amerika en Guinea en niet alleen verschillend in land, taal en cultuur maar ook in muzikaal opzicht. Joe Driscoll, de ‘gangster with an iron lung’, tourt al jaren over de wereld met zijn unieke mix van folk en hip-hop. Sekou Kouyate, de ‘Jimi Hendrix van de kora’, zoekt de uitersten van traditionele volksmuziek op en mengt dit met effecten en invloeden uit andere muziekstijlen. Samen brengen ze een broeierige stijl, van afrobeat en hip-hop tot folk en reggae. Ze begrijpen elkaar misschien niet in taal en cultuur, maar wel in muziek en dat is het beluisteren zeker waard.

Een oude bekende van Festival Mundial is Shantel en zijn Bucovina Club Orkestar. Toen Shantel hoorde van de plannen van Mundial in de Spoorzone bood hij zelf aan om naar Tilburg af te reizen voor een spetterend optreden. Hij kan niet wachten om het nieuwe Festival Mundial in de Spoorzone mee in te wijden!

Eerder werd bekend gemaakt dat Anthony Joseph, Auktyon, Balkan Beat Box, Batacuda Sound Machine, Broken Brass Ensemble, Coely, Cumbia Cosmonauts, Elijah and Skilliam, Fat Freddy’s Drop, GNUččI, Hanggai, Hugo Mendez, MAKYzard, Mokoomba, Nidi D’Arac, SCHLACHTHOFBRONX, Spoek Mathambo, Tigerstyle, Yes Sir Boss en YZA YA het podium van Festival Mundial betreden. Festival Mundial ziet in deze artiesten de voorlopers en trendsetters van onze wereld. Wat deze artiesten kenmerkt is de grootstedelijke context waarbinnen de muziek zich ontwikkeld heeft. Traditie die herontdekt is door een jonge garde artiesten. Spannend, veelzijdig en vooral heel erg Mundial. Programmeur Erwin Schellekens vindt de verhuizing naar de Spoorzone heerlijk. ‘We mochten weer in de spelonken van de muzikale genres duiken, op zoek naar toppers van de toekomst. Het Mundial publiek verwennen met acts die jaren niet te plaatsen waren en die nu volledig tot hun recht komen in deze inspirerende urban omgeving. De muzikale zoektocht van de laatste maanden heeft mij tot in de diepste vezel geraakt en nu zijn jullie aan de beurt!’.

Festival Mundial gooit na 25 jaar Leijpark het roer om. De bigger, faster, stronger trend waar Festival Mundial de afgelopen jaren in mee deinde, wordt met de verhuizing naar de Spoorzone stopgezet. Mundial keert terug naar een intieme en toegankelijke editie vol veelbelovend talent van over de hele wereld. Festival Mundial vindt plaats op 29 & 30 juni 2013 in de Spoorzone Tilburg. Een ticket voor Festival Mundial kost de bezoeker 27,50 euro voor het hele weekend en 17,50 euro voor één dag. Voor de nieuwsgierige maar afwachtende bezoeker maakt de organisatie de eerste editie van Festival Mundial toegankelijk door voor 7,50 euro openlucht-(dag)tickets beschikbaar te stellen. De kaartverkoop start donderdag 7 maart om 11 uur. Ben je van plan om naar Festival Mundial te komen, koop dan op tijd je kaarten want er is een beperkte capaciteit.

Deel: