Waar de Nijmeegse zanger sinds 1978 vrijwel ieder jaar een nieuw album uitbracht (solo of als frontman van zijn eigen Frank Boeijen Groep), ligt de productiviteit de laatste jaren wat stiller. ‘Liefde & Hoop’ is pas het achtste album in het 21e decennium. In de jaren 80 was Boeijen een van de grootste helden uit de Nederlandstalige popmuziek, na het einde van de Frank Boeijen Groep stortte Frank zich op een solo-carrière en raakte hij bij het grote publiek veelal in de vergetelheid. Onterecht.

‘Liefde & Moed’ zal voor liefhebbers van zijn oude werk wellicht wat onwennig in de oren klinken. Na de Nederpop-periode met de Frank Boeijen Groep en de eerste paar albums solo (en zijn grote solo-hits ‘Paradijs’ en ‘Koud in mijn hart’) is de zanger het wat rustiger aan gaan doen. Qua stijl dan. ‘Koud in mijn hart’ kunnen de meesten zich waarschijnlijk nog wel herinneren en om een valse vergelijking te maken, leidde dit nummer de rustiger stijl van Frank Boeijen in.

Fair enough, Frank Boeijen is inmiddels toch al weer 55 jaar en heeft een indrukwekkende carrière met ups en downs achter de rug. De laatste jaren leek het er dan ook meer en meer op alsof Boeijen zo rustig aan de pijp aan Maarten aan het geven was. Samenwerkingen met andere zangers, die allen hun hoogtijdagen reeds ver achter zich hadden gelaten. Het leek een beetje mosterd na de maaltijd. En ook het feit dat Boeijen 2013 eigenlijk wilde gebruiken als rustperiode, het had een teken aan de wand geweest.

Nee, niets van dat, ‘Liefde & Moed’ is het bewijs dat Boeijen niet stil kan zitten, muziek nodig heeft als een vis niet zonder water kan. Zijn vorige theatertour is nog niet afgelopen of Frank zat weer in de studio en neemt tien onweerstaanbaar melancholische nummers op op plaat. Hij moest wel. De pen van Frank die moet en zo ook schreef de zanger een adagio van noten en woorden, gebruikte voor de afwisseling een gedicht van Gerrit Achterberg (‘Vervulling’), hoewel dat gedicht in het niet valt bij de overige gedichten op ‘Liefde & Moed’. Gedichten inderdaad, dat is het enige wat recht doet de liederen van Boeijen te beschrijven. Neen, geen Nederpop, geen hits, geen rock of dergelijke. Frank Boeijen heeft met de nummers op ‘Liefde & Moed’ getracht poëzie op plaat te zetten, zoals nogmaal gesproken alleen Cohen, Shaffy, Dylan of Bos het zouden lukken. En het is hem gelukt.

Frank Boeijen houdt de luisteraar op ‘Liefde & Moed’ aandachtig in hypnose, bespeelt op liefdevolle wijze het gehoor. Geen hits, geen uitschieters, maar over-all stabiel en een genot om naar te luisteren! (8/10) (Coast to Coast)

Tracklisting Liefde & Moed:
1 Vragen Wonen Overal
2 De Ogen Van Haar Moeder
3 Jij Verwarmt Mijn Hart
4 Overal Bleef Er Iets Achter
5 Vervulling
6 Liefde & Moed
7 Helpende Handen In Dromen
8 Ze Keek Naar Het Landschap
9 Nergens Meer Alleen
10 Een Zee Van Tijd

Concertagenda theatertournee
13 februari: Schaffelaartheater – Barneveld
16 februari: Diligentia – Den Haag
17 februari: Chassé theater – Breda
22 februari: Rabotheater – Hengelo
23 februari: De Oosterpoort – Groningen
27 februari: Vooruit – Gent (B)
2 maart: Zaantheater – Zaandam
4 maart: De Kleine Komedie – Amsterdam
6 maart: Schouwburg Orpheus – Apeldoorn
7 maart: Theater de Vest – Alkmaar
8 maart: Musis Sacrum – Arnhem
16 maart: De Harmonie – Leeuwarden
19 maart: Oude Luxor theater – Rotterdam
22 maart: Stadsschouwburg – Nijmegen
23 maart: Stadsschouwburg – Nijmegen
27 april: Ancienne Belgique – Brussel (B)
28 april: De Roma – Anwerpen (B)

Deel: