Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. We hebben het dit jaar anders gedaan dan afgelopen jaren en iedereen gevraagd een eigen lijstje te maken van hun beste albums, foto’s, concerten, wat iedereen maar wilde. Dit is het lijstje van de beste concerten van hoofdredacteur Wil Wander.

Het was voor ons, en zeker voor mij, weer een fantastisch muziekjaar. Zelf heb ik een flink aantal concerten mogen bezoeken, en genoten dat ik heb! Hieronder mijn lijst (en het viel behoorlijk tegen om te moeten kiezen) van de zes beste concerten van 2012.

Rob de Nijs (Oude Luxor Rotterdam, 12-06-2012)

Zoals ik al aangaf was het erg moeilijk om te kiezen uit de nogal flinke lijst met concerten die ik dit jaar mocht bezoeken. Rob, een begrip in de muziekwereld, stond dinsdagavond 12 juni in het Oude Luxor theater te Rotterdam. Intussen al 50(!) jaar in het vak, heeft de zanger zeker nog niet de intentie om het rustiger aan te gaan doen. En dat was duidelijk. De kwaliteit van de muziek, Rob’s stem, echt van absolute klasse. Die bewuste avond liet Rob een aantal bekende en nieuwe nummers horen. Hits als ‘Zomer’, Zondag’, ‘Ritme van de Regen’, ‘Zet een kaars voor je raam vannacht’, ‘Loop naar de Maan’, ‘Hamelen’, zijn eerste en enige nummer 1 hit ‘Banger Hart’, het wonderschone ‘Zonder Jou’ en een door het volledige publiek meegezongen medley van ‘Mirella’/’De Speelman’/’Zuster Ursula’/’Jan Klaasen de Trompetter’ kwamen voorbij. Duidelijk was dat de oude meester het zeker nog niet verleerd heeft, subliem!

De Nits (Koningshof Maassluis, 23-3-2012)

De Nits, wat valt daar over te zeggen… Ook hier kreeg ik te horen wat een grote artiesten wij hebben in ons kikkerlandje. Zanger Henk Hofstede, toetseniste Titia van Krieken (de vervangster van de zieke Robert Jan Stips), drummer Rob Kloet en de rest van de band lieten die bewuste avond horen wat muziek maken nou eigenlijk inhoud. Henk verteld tussen de nummers door over de betekenis van iedere nummer, dit gaf een extra dimensie om te weten waar de nummers nou precies over gaan. Dit concert mag wat mij betreft een van de hoogtepunten van het jaar genoemd mogen worden. ‘J.O.S. Days’, ‘Adieu Sweet Bahnhof’, ‘Nescio’, ‘Home Before Dark’, en natuurlijk ‘In the Dutch Mountains’ – waarbij het publiek de tekst “Mountains” door de zaal liet schallen – maakten mijn verwachtingen waar. Hun nieuwste album ‘Malpensa’kwam ook voorbij met ‘Five Fingers’, ‘Man On A Wire’, ‘Blue Things’ en ‘Schwebebahn’.

Bob Geldof (Theater aan de Schie, 30-10-2012)

In het kader van zijn nieuwste album ‘How To Compose Popular Songs That Will Sell’ stond oud Boomtown Rats frontman Bob Geldof voor een eenmalig concert in het Schiedamse Theater aan de Schie op het podium. In mijn concertverslag gaf ik al aan dat ik mij verbaasde dat het concert bij lange na niet uitverkocht was. Een grootheid als Sir Bob zou deze 350 stoelen tellende zaal toch meerdere keren moeten kunnen vullen, helaas was dit niet het geval. En ja, helaas…. want wat een supergoed concert was het!. Als gezegd kwamen er oude (Boomtown Rats) nummers voorbij en een aantal nieuwere songs. Wat Bob de afgelopen jaren allemaal had gedaan, daar was ik niet van op de hoogte, maar wat hij die avond liet horen, het getuigde van absolute wereldklasse. Natuurlijk kwam het wereldberoemde ‘I don’t like Monday’s’ voorbij, en een nummer getitled ‘Mary’, met daarin zelfs een stukje ‘Radar Love’, van onze Golden Earring. Wederom een topconcert en terecht in mijn lijst van beste concerten van 2012.

Pink Project (Ahoy Rotterdam, 1-9-2012)

“The world’s most passionate tributeband”, zo wordt de band Pink Project genoemd. Ik had de eer om ze in 2011 al eens aan het werk te zien en horen. Toen was ik heel sceptisch, dit vanwege het feit dat ik best een hekel heb aan coverbands. Mijn mond viel open, die kwaliteit, echt ongelooflijk. Tijdens het concert zou het album ‘The Dark Side of the Moon’ centraal staan. Dat het wederom net als in 2011 weer intens genieten zou worden, dat had ik wel verwacht. Maar dat het zo ongelooflijk goed zou zijn, dat overtrof zelfs mijn verwachtingen. Na sublieme uitvoeringen van ‘Speak to Me’, ‘Breathe’, ‘On the Run’ en ‘Time’ kon het voltallige publiek in het volgepakte Ahoy het alleen maar met mij eens zijn. Niet alleen het volledige album ‘The Dark Side of the Moon’ kwam voorbij, ook pareltjes als ‘The Pros and Cons of Hitch Hiking’, ‘What do You want from Me’, ‘Run Like Hell’, het prachtige ‘Wish You Were Here’ en als afsluiter – en wat voor een – een wonderschone uitvoering van ‘Comfortably Numb’. Mochten jullie ooit de kans hebben om Pink Project aan het werk te zien, pak deze met beide handen aan, jullie zullen van verbazing van je stoel vallen!

Jan Akkerman (Oude Luxor Rotterdam, 25-5-2012)

De sinds afgelopen week tot “Ridder in de Orde van Oranje Nassau” geslagen Jan Akkerman deed in het kader van het uitkomen van zijn album ‘Minor Details’ in mei van dit jaar het Oude Luxor aan. Ook hier, net als bij Bob Geldof, was de zaal niet volledig uitverkocht. Onbegrijpelijk…. een man van zijn status en zijn klasse zou het Luxor uit zijn voegen moeten laten barsten. Maar goed, de ruim 200 aanwezigen werden die avond getrakteerd op een concert dat zijn weerga niet kent. Als gezegd kwamen er nummers van Jan’s nieuwe album voorbij, maar ook pareltjes, en hoe kan het ook anders, van zijn Focus en Brainbox tijd. Dat Jan ooit is uitgeroepen tot de beste gitarist ter wereld is zeker de waarheid. Wat een ongelooflijk artiest, ook hier een oude meester aan het werk. ‘Hocus Pocus I en II’, ‘Answers Questions’ en Paul Weller’s ‘You Do Something To Me’, een greep uit de nummers van die avond, en wat voor avond!

Level 42 (Tivoli Oudegracht, 13-11-2012)

De mensen die mij kennen weten mijn muzikale voorkeur. Natuurlijk is dat Level 42. Nu hoor ik jullie denken: “Oh, daarom staan ze op nummer 1 in zijn lijstje”. Nee, dit is niet het geval. De mannen van Level 42 stonden in november van dit jaar in het Tivoli, het concert stond in het kader van de 25th anniversary of ‘Running in the Family’. Dit album werd die avond integraal gespeeld , met halverwege het concert een akoestische set, om daarna te laten horen – wat frontman Mark King de dag ervoor al bij een intiem optreden bij Radio Rijnmond had laten doorschemeren – waar funk nou eigenlijk om draait. En dat deden ze! Het lijkt wel of ze met de jaren steeds beter aan het worden zijn. Mark’s basspel, waarvan bekend is dat hij een echte virtuoos is, toetsenist Mike Lindup; zijn stem is nog als vanouds, Sean Freeman’s saxofoonwerk, Nathan King’s – ja, het broertje van Mark – gitaarspel en last but not least Pete Ray Biggin die op zijn jonge leeftijd liet horen dat hij een drummer van formaat is.

Zoals jullie zien was het een heerlijk muziekjaar voor mij. Langs deze weg wens ik iedereen, de lezers en de volledige redactie van Maxazine een fantastisch, gezond en liefdevol 2013 toe. Tot volgend jaar!

Deel: