Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. We hebben het dit jaar anders gedaan dan afgelopen jaren en iedereen gevraagd een eigen lijstje te maken van hun beste albums, foto’s, bands, concerten, wat iedereen maar wilde. Dit is het lijstje van de beste albums en concerten van recensente Sanne Hiddinga.

 

 

Album top 5, 2012

1. Alt-J (Δ) – An Awesome Wave

De verrassing van 2012. Niet voor niets wonnen de heren dit jaar de prestigieuze Mercury Prize. De stem van zanger Joe Newman met de combinatie van folk, indie en elektronica maken dit album fantastisch. Daarnaast zijn de teksten ook nog eens goed bedacht en heb je met nummers als Breezeblocks en Tessellate klassiekers te pakken. Een band waar we hopelijk nog veel van gaan horen.

 

 

2. Cat Power – Sun

Na jarenlange afwezigheid kwam Cat Power terug met een nieuw album. Een album wat niemand had verwacht. In het verleden maakte Cat Power altijd rustige indie/folk liedjes. Nu komt ze terug met een ijzersterke popplaat.

 

 

 

3. Django Django – Django Django

Samen met Alt-J werden ze genomineerd voor de Mercury Prize, maar Alt-J ging er mee vandoor. Hoewel het net zo goed Django Django had kunnen zijn. Django Django maakt psychedelische elektronische dansplaten en is dan ook een heerlijk album om lekker uit je dak te gaan.

 

 

 

4. Julia Stone – By The Horns

Een plaat die dit jaar, naar mijn mening, totaal vergeten is. Het eerste album van Julia Stone, The Memory Machine, werd ook al volledig over het hoofd gezien. Toch flikt ze het weer en maakt ze een album met mooie pop/folk liedjes.

 

 

 

5. The xx – Coexist

Het album begint met het nummer Angels, wat mij betreft ook meteen één van de beste nummers dit jaar is. Maar gelukkig blijft het niet bij dit nummer. Het hele album zit goed in elkaar. De samenzang van Romy Madley Croft en Oliver Sim in combinatie met de geniale drumbeats van Jamie Smith maakt het allemaal briljant. Het album wordt ook vooral door de laatste gedragen. Zonder het brein van Jamie Smith hadden ze dit niet voor elkaar gekregen.

 

 

Concert top 5, 2012

The Whitest Boy Alive @ Lowlands, Biddinghuizen.

Met de Whitest Boy Alive laat Erland Oye weer een andere kant van zichzelf zien dan met Kings of Convenience. Het swingende optreden zal de boeken in gaan als een legendarisch optreden.

Kings of Convenience @ Paradiso, Amsterdam.
Opnieuw Erland Oye, maar dit keer met zijn andere band. Met zijn tweeën creëerde ze een bijzonder optreden met veel kippenvel en een spetterend einde.

Alt-J (Δ) @ Melkweg, Amsterdam.

Als het album van het jaar op je naam staat verwacht je ook een daverend optreden. Niet alleen in de Melkweg, ook op Lowlands en als voorprogramma van Two Door Cinema Club maakte Alt-J zich waar als live band.

Julia Stone @ Paradiso, Amsterdam.

Het halve optreden heb ik met tranen in mijn ogen gestaan. Julia Stone heeft mij tijdens dit optreden diep in mijn hart geraakt.

Florence + the Machine @ Paradiso, Amsterdam.
The xx @ Lowlands, Biddinghuizen.
Two Door Cinema Club @ Paradiso, Amsterdam.
Django Django @ Melkweg, Amsterdam.

En dan komen er vier optredens bij die genoemd moeten worden. Het kippenvelmoment bij de eerste noot van Florence + the Machine, de strakke show van The xx, het feest bij Two Door Cinema Club en het optreden met gave lichtshow van Django Django. Het was voor mij een goed concert jaar. Ik heb nu al zin in 2013!

Deel: