Explosieve drumsolo’s, harmonieuze arrangementen en een visueel aantrekkelijke show. ‘Slagerij van Kampen’ behoeft eigenlijk geen introductie. In hun dertigjarig bestaan is de band uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste en origineelste bands en heeft de formatie al meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder een Edison en een gouden plaat. Volgende week start hun nieuwe theatertour ‘Sticks ’n Drums ’n Let it Roll’.

In de nieuwe theatertour ‘Sticks ’n Drums ’n Let it Roll’ wordt het publiek getrakteerd op overdonderende drumpower, swingende melodieën en een spectaculaire lichtshow. Als enige Nederlandse drumband maakt ‘Slagerij van Kampen’ gebruik van lichtgevende trommels. In de drums zitten LED-lampen die reageren op het spelen van de band. Het geheel vormt een energieke, ophitsende show.

‘Slagerij van Kampen’ is in 1982 opgericht door Willem van Kruijsdijk en Mies Wilbrink. Gegrepen en geïnspireerd door de ‘Burundi Drummers’ uit Centraal Afrika, besloot Van Kruijsdijk bandleden bij elkaar te zoeken om ook dit soort muziek te maken. “Al vroeg was ik onder de indruk van de Burundi Drummers, ik moet een jaar of twaalf zijn geweest toen ik het voor het eerst hoorde. Later kwam ik er weer ergens mee in aanraking en werd ik meteen opnieuw gegrepen door deze unieke manier van unisomo drummen. Er ging een enorme oerkracht van uit”, blikt Kruijsdijk terug op het ontstaan van ‘Slagerij van Kampen’. “Ik ben de Burundi Drummers daar nog steeds dankbaar voor.”

Met de vraag ‘Waarom zouden de drums niet de hoofdrol kunnen spelen in een band?’ werden er bandleden gezocht. Oorspronkelijk ging de band van start met vier personen op bassdrums. In de afgelopen dertig jaar zijn daar steeds meer verschillende trommels bijgekomen en werd Slagerij van Kampen een voorbeeld voor vele slagwerkgroepen over de hele wereld.

Willem Kruijsdijk en Mies Wilbrink zijn nu de ‘artistiek leiders’ van de band. Na 20 jaar intensief gedrumd te hebben, deden zij vanwege gezondheidsproblemen een stapje terug. In de nieuwe show ‘Sticks ’n Drums ’n Let it Roll’ laat de band oude nummers, maar ook een heleboel nieuwe composities horen. Wilbrink en Kruijsdijk schrijven nog steeds, samen met de andere bandleden, nieuwe composities voor de slagwerkgroep.

‘Slagerij van Kampen’ bestaat uit een hecht gezelschap met vijf muzikale leden; vier slagwerkers en een multi-instrumentalist. Clara de Mik, Boudine van Slobbe, Johan Boere en Gijsbert Zwart vertegenwoordigen de slagwerkgroep. Met de komst van multi-instrumentalist Robin van Vliet heeft de band gekozen voor meer dynamiek. Van Vliet zorgt met zijn melodieuze loops op basgitaar en zijn spel op de toetsen voor een welkome aanvulling en een stuk houvast voor de overige bandleden. De slagwerkgroep houdt nog steeds vast aan hun Afrikaanse roots en de oerkracht van het drummen, maar zorgt samen met de componisten, de crew en het management voor knallende, spectaculair vernieuwende shows. “Met de komst van de keyboard samples en de basgitaar van Robin van Vliet, maar ook zeker door de ervaring die wij inmiddels ruimschoots hebben opgedaan, blijven wij onszelf steeds vernieuwen”, legt Gijsbert Zwart uit. “Na dertig jaar heeft de band nog genoeg inspiratie voor nieuw werk. Kunst is eindeloos!”

In de nieuwe show ‘Sticks ’n Drums ’n Let it Roll’ wisselt de slagwerkgroep energiek drumgeweld af met intiem en harmonieus spel. Het ensemble is constant op zoek naar vernieuwing, dat zich onder andere uit in het bijzondere spel van bandlid Boudine van Slobbe. In de nieuwe show zal zij op een instrument spelen dat is opgebouwd uit badkamertegeltjes. Ook drummer Gijsbert Zwart brengt een bijzonder instrument ten gehore. Op de Marimba, een aan de xylofoon verwant muziekinstrument, zal hij een bijzondere solo uitvoeren. Een avond ‘Slagerij van Kampen’ staat garant voor spektakel, een verhoogde hartslag en nog dagenlang mee trommelende vingers.

Deel: