Supergroepen zijn meestal geen lang leven beschoren. Normaliter komen ze bij elkaar, maken een album, doen een toer en over is de pret en gaat een ieder weer zijn eigen weg. Het mag dan best verbazingwekkend zijn dat Black County Communion inmiddels haar 3e studioalbum heeft uitgebracht: “Afterglow”. En Black County Communion, bestaande uit Glenn Hughes (Deep Purple), Jason Bonham (Led Zeppelin/Foreigner), Derek Sherinian (Dream Theater/Alice Cooper) en bluesrock fenomeen Joe Bonamassa, mag je toch gerust een Supergroep noemen. Al is een 4e album waarschijnlijk toch een utopie.

Het nieuwe album is geproduceerd door niemand minder dan Kevin Shirley (Led Zepplin/Iron Maiden/Journey/The Black Crowes) die eigenlijk ook het 5e bandlid is van deze groep. En samen met frontman Hughes, die toch het merendeel van de nummers heeft geschreven, hebben ze geprobeerd meer drama in de muziek te leggen, oa door meer akoestische momenten aan nummers toe te voegen. En dat hebben ze aardig voor elkaar gekregen. Natuurlijk is het gewoon een rockalbum en klinkt ook in dit album weer de oude glorie van Led Zepplin door, deze “momenten” maken het wel een spannend album. En dat merk je gelijk al in opener “Big Train” waarin plotseling zo’n akoestische overgang zit. Het zou anders een doorsnee rocknummer gebleven zijn.

Door de hele plaat hoor je dat de inmiddels 61 jarige Hughes niets heeft ingeboet qua stemgeluid. Hij brult als in zijn beste Deep Purple jaren. Ook Bonamassa weet zijn momenten flink te pakken en weet weer gewoon te overtuigen als pure rockgitarist. Luister maar eens naar deze meester in “Cry Freedom” en “The Giver”. In het eerste nummer neemt hij ook de zang over van Hughes. Derek Sherinian mag helemaal los in afsluiter “Crawl” en laat met een futuristische solo horen ook.

Drie platen in 3 jaar tijd. En met deze laatste hebben ze, ondanks dat het stuk voor stuk doorgewinterde artiesten zijn, weer een behoorlijke stap gemaakt. Liefhebbers die de eerste 2 cd’s al in hun bezit hebben doen er verstandig aan deze ook aan te schaffen. Als dat inmiddels nog niet gebeurd is. En een 4e album in het 4e jaar? Waarschijnlijk kunnen we er alleen van dromen. De band heeft al aangegeven niet te gaan toeren om de cd te promoten. Bonamassa heeft het te druk met zijn eigen werk en er gaan geruchten dat het toch niet zo botert onderling. Eeuwig zonde, want het moderne jaren ’70 geluid van deze band verveelt niet. Nooit niet. (8/10) (Mascot Music)

 

Deel: