Garbage is bekend geworden met Only Happy When It Rains en Stupid Girl. Hun eerste studioalbum, en daarmee vijfde album ‘Not Your Kind of People’ maakt dat ik vanavond tussen de Engelse fans vooraan sta. Maar voordat Shirley en haar mannen spelen, staat eerst de Franse pop-/rockband Superbus met frontvrouw Jennifer Ayache in het voorprogramma. Jennifer vermaakt de zaal goed met haar catchy songs, waaronder de nieuwe single All Alone van het laatste album Sunset.

Garbage begint de set met Supervixen, een mooi lied om mee te  beginnen: krachtig, melodieus en kenmerkend voor de muziek van de band! Bij Stupid Girl springt Shirley op en neer met hier en daar een dansbeweging die je ook bij modern dans veelvuldig tegenkomt. Een op de ramen van Paradiso geprojecteerde Betty Boop kondigt Automatic Systematic Habot aan, Shirley deelt op de maat zoentjes uit. Ze is in een emotionele bui, en Shut your mouth is iets wat Shirley gelukkig niet doet: “I’m not going to fuck up!”. Ze vertelt dat ze zonder haar man hier niet had gestaan, en dat er waarschijnlijk ook geen nieuw album geweest zou zijn. Maar gelukkig voor ons is het allemaal goed gekomen. De aan de zijkant staande manlief krijgt voordat No.1 Crush ingezet wordt, nog snel een zoen. Cherry Lips (Go, Baby Go) is op het liberale lijf van Nederland geschreven:  “Great how open you Dutch people look at sexuality, you can love whom you want, a boy can fall in love with another boy”.

Liggend op de vloer vraagt Shirley wat de Nederlandse vertaling is van ‘Thank You!’ Na 3 pogingen komt er een vloeiend ‘Dank je wel’ uit, gericht aan alle mensen die hier vanavond zijn, en het mogelijk maken dat Garbage kan doen wat ze willen, namelijk muziek maken en optreden. En dat is geen slijmen, dit komt gewoon uit een goed en oprecht hart! Ze vertelt ook over haar zus waar ze veel steun aan heeft, en dat ze met zijn allen op deze Thanksgiving bij elkaar zijn, wat erg belangrijk voor haar is. De stap naar Milk en Push It is snel gezet en beide klinken live nog veel beter dan op cd, hell yeah!

En aantal songs zijn nu nog niet gespeeld waarvan je zeker kunt zijn dat ze nog moeten komen, zijn nu aan de beurt: The World Is Not Enough (titelsong van de gelijknamige film van James Bond) en als allerlaatste Only Happy When It Rains, maar gelukkig voor ons is dat niet wat ons buiten te wachten staat. Garbage is nog steeds een band waar je rekening mee moet houden, ook na bijna 20 jaar! De muzikanten spelen strak, Shirley is de theatrale eyecatcher die lenig bewegend rondjes over het podium ijsbeert, veelal met de microfoonstandaard elegant achter zich aan slepend.

Deel: