Marike Jager neemt ons mee de nacht in met haar theatertour Here comes the night, wat tevens de titel van het openingsnummer is. Ze is een nachtmens, schrijft het liefst ’s nachts haar liedjes, veel op het schiereiland Schiermonnikoog, omgeven door de zee. Het podium staat vol met instrumenten gemaakt door audiomachinist Geert Jonkers, apparaten gemaakt met bijvoorbeeld hout, roestig ijzer, een fietswiel, die onder andere geluiden van de nacht, een krakende scheepsvloer en kabbelend water nabootsen.

Het optreden begint met een rustige kakofonie aan geluid van alle apparaten, waarna de band (bestaande uit Henk Jan Heuvelink; toetsen, bas, gitaar, zang en Ruben van Asselt; drums, percussie en zang) deze geluiden langzaam overneemt op de drums en toetsen, Marike het podium opkomt en met een megafoon onder een lantaarnpaal de nacht aankondigt. Het ingetogen optreden heeft een nachtelijke sfeer mede dankzij de sfeervolle verlichting.

Tijdens haar optreden is er veel interactie met het publiek, en introduceert ze haar nummers zorgvuldig waardoor er een intieme sfeer ontstaat. De meest bijzondere gebruiksvoorwerpen, zoals een jerrycan en een ijzeren ketting, blijken prima te functioneren als instrument. Met kleurrijke, speelse, soms broeierige songs en hartverwarmende verhalen, is dit háár avond. Het nummer Traveller, vertelt het verhaal over haar 1-jarige reis naar Australië, voor het nummer Lullaby maakt Marike slechts gebruik van een klein draaiorgeltje, wat dit nummer een hele fragiele sfeer geeft.

Na een staande ovatie van het publiek, naar mijn mening had de zaal uitverkocht moeten zijn, kregen we een toegift waarin de bandleden samen met Marike het nummer Come together van de Beatles ten gehore brachten. Marike Jager, singer-songwriter, nachtmens, wist ons te betoveren en mee te nemen, mee haar nacht in.

Deel: