Het Haarlemse Bender is een trio dat je gerust kan scharen in de categorie kleinkunst. Puur akoestisch en lieflijk en op het eerste gehoor mag een vergelijk worden gemaakt met bijvoorbeeld Stef Bos of Bram Vermeulen. Bender is alleen wat authentieker. Rustige liedjes, net niet die kwinkslag die een cabaretier in zijn nummers brengt, maar dat maakt van Bender juist een groep met een eigen geluid.

‘Voor het te laat is’ is het debuut van de mannen, waarbij de muziek al jaren in het bloed zat, maar het er nog nooit echt uit is gekomen. Jammer, want Bender maakt mooie muziek, geleid door zoete teksten, afgewisseld met melancholische mijmeringen. Nee, Bender is niet voor een disco-avond in het plaatselijke buurthuis; Bender is zo’n trio voor de zondagochtend, zondagmiddag, op een podium van het grand-café, liefst niet in een te drukke stad, met een dampende cappuccino en een lekker stuk gebak. Niet te druk, rustig achterover, luistermuziek.

"Er komt een dag dat moet wel
 dat je wordt bijgepraat
 waarom je bent geboren
 waarom je sterven gaat
 je het mooiste niet kon houden
 een geliefde die je mist
 dan zal je het begrijpen
 waar het allemaal om is"
 'Er komt een dag', Bender

Nee, je hoeft niet bang te zijn dat je bij ‘Voor het te laat is’ in slaap valt. Rustig betekent niet altijd slaapverwekkend en zeker bij Bender is dat niet het geval. Aandachtig luisteren naar de mooie teksten uit de pen van Bert Vissers om na afloop rustig na te praten over de teksten, noem het gerust gedichten, van het Haarlemse trio.

De nummers  op het album pakken alledaagse dingen, gemakkelijk om te begrijpen. Gelukkig maar, in een wereld met muziek die vaak niet te vatten is. ‘Voor het te laat is’ is die ene cd waarop je je gevoel kan laten gaan. Diepzinnige teksten die nog zelfs twijfelen of ze vrolijk zijn of dramatisch, het is een kunst. (7/10) (www.bendermuziek.nl)

 

 

Deel: