Radiohead stond een jaar of vier geleden nog in een zonnig Westerpark in Amsterdam te spelen, dat was deze zondag toch wel anders. Een regenachtige dag, maar gelukkig voor het publiek, ditmaal in de overdekte Ziggo Dome in Amsterdam. Vier jaar geleden imponeerde de band met een uitgebalanceerd concert van bekende rockhits, ditmaal lieten Thom Yorke en zijn mannen de wat experimentelere kant van Radiohead horen.

Begin vorig jaar al kwam het laatste wapenfeit ‘King of the Limbs’ uit en bij het concert in de Ziggo Dome lag het zwaartepunt ook voor een groot deel bij dat album. Voor velen het slechtste album van de band, maar zeker het meest experimentele. Ook de andere albums kwamen in sneltreinvaart voorbij, waarbij ook daarvan werd gekozen voor de wat onbekendere Radiohead. Alles had de band gegoten om de tracks van het laatste album en zou je in het Ziggo Dome als doorsnee muziekliefhebber bijgestaan hebben, dan kon de avond wel eens de grootste deceptie van je muzikale leven zijn geworden. Zeker voor de fans van het eerste uur, daar de beginperiode compleet werd overgeslagen.

Niets was echter van dat, want ondanks dat de band het meezing-gehalte tot een minimum beperkte, de 20.000 toeschouwers genoten in alle toonaarden. Het geluid in de nieuwste poptempel van ons land was dan ook fabuleus en de band maakte daar dan ok maar al te graag gebruik van. In tegenstelling tot wat vooraf wellicht verwacht werd was het optreden van de Engelsen bijna een luisterconcert. Symfonisch klopte het spel van de mannen tot in de puntjes, hoewel de bass soms ietwat de hard stond afgesteld en een enkel nummer wat schel overkwam. Maar ach, een kniesoor die daar op let.

Mooi moment in de show was de drumbattle aan het begin van ‘Seperator’ en het moment in het nummer, toen Yorke zijn solo begon en alles weer subtiel in elkaar overvloeide. Het zag er flink geoefend uit en zo kwam het er ook uit: uitgevoerd tot in perfectie.

Neen, een hitconcert werd het niet in Amsterdam dit keer, de fans moesten het meer hebben van de lievelingetjes van Yorke en zijn mannen zelf en gezien de weg die ze de laatste jaren zijn ingeslagen en het gebrek aan hits is Radiohead
niet meer de grote rockband die het in de jaren 90 en begin van de 00’s was. Maar muzikaal gezien staat de band nog steeds aan de top.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Deel: