Er was een tijd dat ska in Nederland een zwaar ondergeschoven kindje was. Eind jaren ’70 kwam Doe Maar, en sindsdien braken ook band’s als Let’s Quit, Mark Foggo’s Skasters en The Rotterdam Ska Foundation rustigaan door, maar echt groot is ska in Nederland helaas nooit geweest. Beef!, de Beatbusters en Luie Hond trekken de laatste jaren de kar en ook VanKatoen-zanger Bazz Barnasconi maakte een mooie stap door VanKatoen in te ruilen voor de Palookas, om zo samen de Bazzookas te vormen. Uit die laatste band komt Niek Melchers, trombonist, die met zeven andere muzikanten ROLF de Band heeft kunnen vormen. Ska is en blijft gevaarlijk, maar ook nieuw talent moet een kans hebben.

ROLF de Band heeft afgelopen week in eigen beheer de EP ‘De billen van mijn buurvrouw’ uitgebracht, in navolging van de eerder verschenen ‘Doe Het Zelf EP’, ‘Pure Liefde’ en ‘Omdat Je Moeder Je Graag Gelukkig Ziet’ en de Amsterdammers werken flink aan de weg door ieder weekend vol te zitten. Is het het waard dan? Ja, volmondig ja, want ROLF de band maakt ska in optima forma. De typerende one drop die drummer Oskar Glasberger in de oude Two-tone-achtige ska van ROLF de band brengt is niet zomaar een simpele boemtsjak, ROLF de band brengt de blazers terug in een jasje dat we best kunnen (en willen) vergelijken met Doe Maar. De teksten van ROLF zijn niet te vergelijken, hoewel de zangpartijen toch bij tijd en wijle doen terugdenken aan die van Joost Belifante.

Lekker ook is de combinatie die ROLF maakt met Akwasi (Zwart Licht) op ‘Voor zolang het duurt’, maar ook ‘Dan niet’ is een nummer dat zeker het vermelden waard is. Zanger Wieger Windhorst is zo’n zanger die met gemak in de jaren 80 op het podium had kunnen staan, en dat is zeker niet negatief bedoeld! Muzikaal gezien zit ROLF gewoon strak in elkaar, tekstueel zouden ze met qat controversiëlere teksten een Doe Maar van de 10’s (of hoe schrijf je de huidige versie van de 80’s?) kunnen worden. Tot die tijd doen we het met ‘De billen van mijn buurvrouw’ en gezien de muziek van ROLF is hun buurvrouw leuk genoeg om haar billen te beschrijven. Waarvan akte. Waarom de band het tot zover bij EP’s houdt en de 4 EP’s niet eens combineert tot een volwaardig album is me niet bekend, maar mochten de mannen er binnenkort toch tot overgaan is het aan te raden die cd voor feesten en partijen zeker aan te schaffen. En tot die tijd dan maar ‘De billen van mijn buurvrouw’. (7/10) (eigen beheer: www.rolfdeband.nl)

Deel: