Met vier andere universiteiten en enkele onderzoeksinstellingen gaat de TU/e zich van 17 tot en met 19 augustus wederom presenteren op LlowLab, een onderdeel van het Lowlands-festival in Biddinghuizen. Uit de Nano Supermarket van Koert van Mensvoort, onderzoeker en docent bij Industrial Design, zullen er producten staan die op een fantasierijke wijze energie onttrekken uit onder meer bonsaiboompjes, algen en buikvet.

Nee, echt realistisch en op korte termijn uitvoerbaar zijn de projecten niet die Van Mensvoort met zijn medewerkers de komende drie dagen laat in het LlowLab. LlowLab is een onderdeel van het Lowlands-festival en bedoeld om jongeren in contact te brengen met wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar is energie het leidende thema. Uit de Nano Supermarket, een omgebouwde SRV-wagen waar Van Mensvoort stad en land mee afrijdt om ontwikkelingen op nanogebied te showen, worden drie producten uitgestald. Zo is er een bioelektrisch bonsaiboompje waar de bezoeker zn mobieltje kan opladen. Planten zijn in wezen een soort zonnepanelen en veel wetenschappers halen ook inspiratie uit de natuur voor hun onderzoek, maar dat dit product ooit ook werkelijkheid zal worden is niet aan de orde, bekent Van Mensvoort. Naast het bonsaiboompje is er ook een algenlamp, waarbij de lamp zijn energie onttrekt aan een algenprutje, en een energy belt, waarmee de gebruiker energie uit zijn buikvet kan halen. Van Mensvoort: Veel mensen zien buikvet als een last, maar wij willen laten zien dat het ook een mogelijke energiebron zou kunnen zijn. Allemaal niet echt realiseerbaar, maar het gaat mensen wel aan het denken zetten: wil ik mijn energie uit dat boompje halen of uit mijn eigen spek? En het wijst ze erop dat we energie steeds meer dichter op ons lichaam dragen, denk aan pacemakers en mobieltjes. Blijven we daarbij altijd aangewezen op batterijen en opladers?

Naast deze nano-producten presenteert de TU/e ook een interactieve, verlichte gang die zelf bedenkt waar licht nodig is. Dit concept richt zich op de omgang met verlichting. Een enkele lamp bedien je met een schakelaar of een dimmer, maar hoe ga je met ontelbaar veel lichtpunten om? En wat als ze voor zichzelf gaan denken, en wellicht ook nog een eigen mening hebben over energiebesparing, veiligheid, gezelligheid?

Deel: