De band uit Nieuw Zeeland tourt de maand augustus door Europa. Trakteerde deze zevenkoppige live-sensatie met zijn combinatie van jazz, funk, soul, ska, dub, reggae en elektronica eerder al het publiek van Lowlands, North Sea Jazz, Paradiso en de Melkweg op een avondje ‘jammen tot je er kippenvel van krijgt’, eindelijk kwam de band nu ook naar de Eindhovense Effenaar.

Fat Freddy’s Drop werd opgericht in 1999 en bracht – hoe ongebruikelijk ook – eerst een live album uit: Live at the Matterhorn. In 2005 verscheen het eerste studio-album: Based on a True Story, welke plaat in dat jaar door Gilles Peterson en zijn luisteraars verkozen werd tot Worldwide Album of the Year. Hun tweede album, weer een met een live registratie, kwam uit in 2010. Als je de platen thuis beluistert, hoor je meteen waar de band het vooral van moet hebben: live optredens. Het zijn meesters in het improviseren en op het podium rekken ze met gemak een track die op de cd vijf minuten duurt tot een nummer dat vier keer zo lang is.

Zo gebeurde het deze dinsdagavond, rond de klok van kwart over acht, ook in de Effenaar, al ramden zanger Joe Dukie, drie blazers, twee gitaristen, een toetsenist en een man achter de knoppen de eerste twee nummers er in verbazingwekkend snel tempo doorheen. Daarna jamde de band erop los en wisselde met een nonchalant gemak tussen dub, reggae, funk en dance. Brengt Fat Freddy’s Drop soms achtergrondzangeressen mee naar een optreden, dit keer hadden ze als extraatje een rapper. De nummers begonnen allemaal traag en eindigden steevast met een ‘we knallen het dak eraf’-sound.

Wat opviel was het relaxte publiek. Stond ik een paar weken terug nog in dezelfde Effenaar bij de show van KRS-One me erover te verwonderen dat er mensen in de zaal waren die het halve concert filmden met een iPad, op deze avond leek ik de enige die met een iPhone stond te zwaaien. De mensen om me heen leken net zo laid back als de band zelf. Zelf had ik iets meer zin in wat actie en liep zonder al te viel duwen en trekken naar het podium waar ik zeker twintig meisjes trof die er bewogen alsof hun leven ervan afhing. De helft had de schoenen uitgetrokken en stond blootvoets en zomers gekleed te dansen, springen en schreeuwen. Alhoewel de Effenaar vanwege het ontbreken van een voorprogramma een extra lange show had beloofd, hield de band er om kwart over tien alweer mee op. Fat Freddy’s aanstekelijke sound was woensdag ook nog te zien in een uitverkocht Paradiso en is aanstaande maandag in de Oosterpoort in Groningen te horen.

Deel: