‘As Prayers Fail’ is een band die voortgekomen is uit de oldschool hardcoreband ‘In Your Face’ die ik life in De Soos in Hoogvliet heb mogen aanschouwen. Ruth Vennekens deed toendertijd de vocals en ik vond dat deze band al potentie had! Helaas ging deze band niet gezamenlijk verder, maar Boy en Mark zetten destijds (zomer 2010) ‘As Prayers Fail’ op de Rotterdamse Metalcorekaart… Het duurde niet lang voordat de band compleet was en na een enkele wisseling in de leden bestaat de band nu uit Vincent (guitar), Markus (guitar), Thomas (vocals), Boy (drums) en Wesley (bas).

Live zijn deze gastjes vaak op de vele podia in ons land, maar ook er buiten zeer aktief (55 /65 shows per jaar) en weten het publiek altijd in beweging te krijgen, wat vaak resulteert in blauwe plekken en een hoop zweet! Soms iets meer dan dat, but what the heck, ’t is Metalcore uit Rotjeknor!! ,,/ Geloof mij maar als ik zeg dat ze goed zijn, dan is dat zo… Hun eerste wapenfeit op schijf is de cd ‘A Siren Called Jade’ die onder de hardcorefans een must have behoort te zijn! Later kwam er ook een single uit, genaamd ‘Capsized Kings’. Van dit laatste nummer staat op Youtube een toffe clip, die de moeite van het bekijken waard is.

De muziekstijl van deze hardgroeiende band kun je vergelijken met Hatebreed, maar ook een meer traditionele hardcoreband als Madball. Toch vind ik dat ze een eigen sound hebben en als ze zo doorgaan als nu, kunnen ze ver komen met hun muziek. Live krijgen ze in ieder geval de zalen plat! ‘Shipwrecked’ is hun eerste full lenght album, dat mijns inziens de moeite waard is. Het album kwam in mei 2012 al uit, dus ik schaam mij een beetje dat ik er nu pas wat over schrijf, maar beter laat dan nooit toch?

Wat je kunt verwachten op dit album, is gewoon metalcore zoals het hoort te zijn. Lekkere baslijnen, goeie breakdowns, uitstekend drumwerk van de zeer getatoëerde Boy en de topvocals van Thomas… Deze schijf is voor mij een lust voor het oor. Voor mijn buren waarschijnlijk een kwelling, maar helaas, daar zit ik niet mee! ‘Shipwrecked’begint gelijk goed met de titelsong, weet je gelijk waar het om gaat!

Alle muziek op het laatste nummer na werd door Markus zelf geschreven, wat het album een stuk persoonlijker maakt. Ook werd er gebruik gemaakt van gastvocalisten, Gideon Kessler (Capsized Kings), Robbert van Caem (A Million Lights) en Marieke van Kemp (Rooftops). Die dame was voor mij een verrassing! ‘Rooftops’ is iets heel anders dan ik op deze schijf verwachtte, maar het past er echt goed tussen! Een welkome afwisseling in het Metalcore geweld… ‘Shipwrecked’ is echt een album dat thuishoort bij iedere Metalcorefanaat! Ik draai ‘m best wel vaak, tot het ongenoegen van mijn buren… maar ik geniet er van!

Nu dan mijn final judgement en ik zal objectief blijven, ondanks dat ik verschillende leden van As Prayers Fail persoonlijk ken. Metalcore ligt mij wel, dat is duidelijk. Deze heren krijgen het publiek in de zalen ook altijd mee, dus dat geeft ook een boost in mijn oordeel. De youtube-filmpjes zijn ook zeer het bekijken waard en geeft weer van hoe deze jongens hun best doen! Voor mij zijn het toppers! Ik kijk alvast uit naar de volgende schijf…(8/10)(Clenched Fist Records.)

Deel: